Читај ми!

Видео-спотови подстичу сексизам и расизам!

Недавно истраживање музичких видео-спотова показало је да они код гледалаца подстичу секситичко понашање. Посебно су црнкиње представљене као сексуални објекти.

Сексизам и расизам су ендемске појаве у музичким видео-прилозима, истиче се у извештају, те додаје да спотови стварају контекст у којем је насиље над женама и девојкама прихватљиво, преноси лондонски Гардијан.

Извештај под насловом „Порнографски перформанси“, који се темељи на истраживањима о сексизму и расизму у музичким видео-спотовима, открива да су жене, посебно црнкиње, редовно представљене као сексуални објекти.

Извештај, чији је наручилац британска организација Зауставите насиље над женама (End Violence Against Women Coalition - EVAW), послат је челницима музичке индустрије, медијским регулаторним телима и политичарима са захтевом да се унесу промене које ће спречити да се жене и тамнопути људи приказују на овакав начин.

Представници EVAW траже да се људи који раде у музичкој индустрији обавежу да ће радити на искорењивању сексизма и расизма у спотовима, као и да се уведе забрана приказивања појединих видео-снимака за млађе гледаоце.

Они захтевају и да се у школама уведе настава која ће неговати једнакост полова.

У извештају се истиче да су у спотовима мушкарци обично приказани као доминантни и они који имају моћ, док су жене сведене на пасивне субјекте.

„Велика је вероватноћа да ће они који гледају те спотове присвојити 'дупле стандарде' према којима су мушкарци који имају више сексуалних партнерки вредни дивљења, док су жене које то исто чине 'проститутке'“, наводи се у извештају.

„Годинама нам младе жене говоре да нису задовољне начином на који су жене представљене у популарној култури, укључујући музичким видео-спотовима. Задовољни смо што коначно имамо документ који изражава њихова искуства и указује на штетан утицај расизма и сексизма у видео-спотовима“, закључак је људи који су радили на овом извешају, наводи Гардијан.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво