Читај ми!

Скелети из Ел Салвадора откривају тајне

Археолози из Јапана и САД пронашли су у Ел Салвадору три скелета стара више од 1.600 година. Стручњаци су уверени да је реч о остацима који би могли да пруже нове податке о животу древних Индијанаца у тој области.

Три готово савршено очувана људска скелета откривена су у вулканском пепелу на пацифичкој обали земље, на налазишту "Nueva Esperanca", око 90 километара југоисточно од главног града Ел Салвадора.

Област је затрпана после великих вулканских ерупција у петом и шестом веку, које су помогле да се сачувају докази о постојању насеобина пре доласка Шпанаца.

Верује се да се тадашње становништво бавило производњом соли и риболовом. Ново откриће „отвара нова врата за археолошке истраге у Салвадору које су до сада биле фокусиране на церемонијалне центре“, каже за АФП директор пројекта Акира Ичикава.

Ичикава очекује да ће његов тим пронаћи још предмета на налазишту. Испод два метра вулканског пепела, објашњава Ичикава налази се „археолошко богатство доказа о свакодневном животу ових древних приобалних становника“.

Скелети припадају двема одраслим особама, старим између 25 и 35 година и детету старом између седам и девет година. Сахрањени су са прекрштеним ногама и огрлицама од перли, уз дарове боговима у виду керамичких чинија и посуда са мрким и црвеним шарама.

Скелети су пребачени у Народни антрополошки музеј у Сан Салвадору, где ће хемијском анализом бити утврђена тачна старост, као и како су живели, чиме су се хранили, да ли су боловали од неке болести.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара