Читај ми!

Угинуо прави Блу

На ободу Сао Паула, на приватном поседу, угинуо је ретки плави папагај, један од последњих чланова те врсте рођених у дивљини, који је био инспирација за креирање цртаног филма „Рио“. То је велики ударац за покушаје да се врста спасе.

Присли, како је назван тај „спикс“ макао папагај (Cyanopsitta spixii), имао је око 40 година. Верује се да је он један од два преостала примерка те врсте која су се излегла у дивљини, наводи Национална географија на свом сајту.

Та бразилска врста папагаја је у потпуности истребљена у дивљини. Деценије крчења шума и пораст трговине дивљачи проузроковали су истребљење папагаја макао средње величине, који су на крају за простор за гнежђење морали да се боре и са увезеним афричким пчелама.

Остало је мање од 100 примерака који се налазе у заточеништву у оквиру програма узгајања и по склоништима широм света. Но, преостала популација је угрожена и генетским дефектима због сродности јединки.

Према многим извештајима, Присли је био инспирација за креирање анимираног филма Рио 2011. године, који је прича о усамљеном мужјаку.

На филмском платну, птица названа Блу пронађена је у САД и у почетку није могла да лети. Но, онда се враћа у Бразил и проналази друге чланове своје врсте и женку Џувел. Заједно се боре с дивљим ловцима и оснивају породицу.

Режисер Карлос Салдања истакао је како се нада да ће тај анимирани филм повећати свест о изазовима с којим се суочавају угрожене птице у Бразилу.

Пресли био симбол и најбољег и најгорег

Папагај Присли откривен је 2002. године након што је његова врста нестала из бразилских шума две године раније.

Враћен је уз помоћ Зоолошког врта Сан Дијега у Бразил, а ветеринарско особље је узело узорке ДНК овог папагаја. Живео је у зоолошком врту у Сао Паулу неколико година, а 2006. године је премештен у „Лајмингтон фондејшн“, приватни посед где су смештене ретке врсте папагаја.

„Био је срдачан, живахан, весео и причљив. Волео је посетиоце и волео је да лети“, рекао је Бил Витковс, извршни директор фондације.

Бил и његова супруга Линда покушали су да споје Прислија са женком Флор, међутим, нису успели да створе потомство. Потом су га спојили са Килер, а када је она угинула Пресли је добио и трећу партнерку, Присилу.

„Деловао је одлично, па његова смрт представља изненађење“, објаснила је Линда Витковс. Претпоставља се да је угинуо због неправилног рада срца које је откривено претходних година.

„Ветеринарске клинике раде годинама како би покушале да осигурају репродуктивни материјал ове врсте“, истакла је госпођа Витковс.

„За нас је Присли симбол и најбољег и најгорег од људске врсте. С једне стране пружате им љубав, бригу и негу како би та врста опстала, а с друге стране - себичност, похлепу и недостатак бриге за животињски свет“, стоји у писму којим су обавестили јавност о Прислијевој смрти.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво