Читај ми!

Председник Николић отворио Мамут парк

Председник Србије Томислав Николић отворио је данас Мамут парк у оквиру Археолошког налазишта „Виминацијум“ у Костолцу и рекао да тај парк представља необичан и савремен начин на који ће млади учити историју далеке прошлости.

„Личи на бајку, али оживљава стварност коју је наша планета живела сто и више хиљада година пре него што смо се родили“, истакао је председник.

Он је поручио младима да искористе ову необичну учионицу-играоницу у којој ће, „како то савремена педагогија заповеда, бити учесници и креативци у процесу стицања знања“.

Амбасадор САД у Србији Мајкл Кирби поздравио је отварање Мамут парка и рекао да је „Виминацијум“ постао изузетна локација која ће привлачити туристе.

Он је додао да је уз помоћ амбасадоровог Фонда за заштиту културног наслеђа за „Виминацијум“ издвојено око 400.000 долара.

Уз председника, његову супругу Драгицу и амбасадора Кирбија, отварању парка присуствовали су и чланови дипломатског кора.

Том приликом прослављен је и милионити рођендан мамутице Вике којој је направљена и огромна торта, па су тим поводом деца школског и предшколског узраста приредила богати музички и позоришни програм.

После милион година проведених у кратеру површинског копа Дрмно, јавности и посетиоцима „Виминацијума“ представљени су мамутица Вика и њени млађи рођаци, најстарији становници европског континента чије су кости сачуване.

Виминацијумски мамути су изложени у слоју песка у којем су пронађени, а посетиоци ходају по истој лесној прашини којом су ходали и мамути.

Рељеф праисторије дочаравају мали брегови, клисуре и комплементарни материјали, слој папрати и дрво.

Највећа атракција је дрвени мамут попут тројанског коња, направљен од сибирског ариша у који деца могу да улазе.

Мали истраживачи имају прилику да се опробају и као археолози у радионицама на брежуљку прекривеног травом.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво