Читај ми!

Шумског злата има широм Србије

Брање и продаја печурака у Србији многима су драгоцен извор зараде. Велика влага последњих дана погодује гљивама, посебно вргању и лисичарки, које ничу на сваком кораку по брдима и храстовим шумама.

Вргањ, лисичарка (позната и као лисичара или жујара), црна труба, доносе добру зараду берачима, откупљивачима и извозницима у већем делу Србије.

На југу Србије почетком лета мештани планинских села остављају пољске радове и крећу у бербу шумских печурака.

Спретни берачи, који добро познају терене и места на којима расте шумско злато, за једну сезону могу да зараде од две до пет хиљада евра.

Добри познаваоци гљива за четири сата могу да наберу и више од шест килограма вргања и зараде око две хиљаде динара.

Новац од печурака многима је додатна непланирана сезонска зарада.

Пастири обично пусте овце да пасу по ободу шуме, па мало прочешљају по опалом лишћу и без изузетка наиђу на понеки шеширић. Оне печурке које се не откупљују припремају код куће, а вргањ и лисичарку продају свеже или сушене и током лета зараде довољно новца да могу да купе и неки већи кућни апарат.

Ове сезоне, иако је било кише, берачи још не проналазе велике количине вргања и лисичара, али зато ове печурке имају добру откупну цену.

Многи накупци крстаре шумом и пресрећу бераче, нудећи им одмах исплату. Не откривају по којој цени продају печурке Немцима и Италијанима, али је познато да се понекад не пита за цену, јер је у тим државама забрањена масовна берба у шумама.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво