Читај ми!

Стећци културно благо светске баштине

Министри културе БиХ, Црне Горе, Хрватске и Србије предали су генералној директорки Унеска Ирини Боковој документацију о заједничком културном наслеђу, која је захтев да се средњовековни надгробни споменици уврсте у светску културну баштину.

„Номинациони досије стећци“ до сада је јединствени пример заједничке сарадње ових држава на очувању културног блага.

На састанку са Ирином Боковом договорено је и да се наредне године, под окриљем Савета за регионалну сарадњу, одржи и самит шефова држава региона који ће у потпуности бити посвећен култури и очувању културне баштине, чиме би се сарадња у области културе подигла на највиши међудржавни ниво.

Генерални секретар Савета за регионалну сарадњу Горан Свилановић, истакао је да култура није само један од темеља идентитета већ да је и потенцијални генератор нових радних места посебно у области туризма и извоза.

Министар културе Србије Иван Тасовац затражио је од Савета за регионалну сарадњу да помогне у ревитализацији мреже националних музеја у региону, јер у овом тренутку више таквих музеја не ради.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво