Читај ми!

„Фотошоп“ није свуда „исти“!

Како би истражила идеал лепоте у различитим културама, америчка новинарка Естер Хониг је послала своју фотографију на адресе 40 „Фотошоп ентузијаста“. Замолила их је да је улепшају, а обрађене фотографије су одличан показатељ колико је људска лепота релативна ствар. И Срби показали колико су креативни!

Новинарка Естер Хониг из Канзас Ситија обавила је необичан експеримент, пославши своју фотографију на адресе 40 „Фотошоп ентузијаста“ широм света.

„Учините ме лепом“, писало је у мејлу, а њена намера је била да истражи различитости у доживљавању идеала лепоте у многим културама.

Пројекат ове маштовите новинарке зове се "Before & After" (Пре и после), а идеју је добила када је набасала на страницу "Fiverr" на којој могу да се ангажују разноразни дизајнери из целог света.

Понуде стручњака за Фотошоп су предњачиле, па је домишљата дама решила да се поигра и истражи естетске норме које су карактеристичне за различите културе.

На њен позив је одговорило више од 25 дизајнера из целог света, а обрађене фотографије су добар показатељ колико је људска лепота релативна ствар.

„Научила сам да Фотошоп може да омогући да достигнемо недостижне идеале лепоте, али ако упоредимо те идеале на глобалном нивоу, постаје јасно колико ти идеали, упркос свему, остају недостижни“, сматра Естер.