Читај ми!

Мистериозни сигнал из сазвежђа Персеј

Док су научници у Наси проучавали сазвежђе Персеј открили су мистериозни сигнал икс-зрака. Једна он занимљивих теорија порекла сигнала јесте да је настао распадом стерилних неутрина, врсте честица које су у научној заједници предложене као кандидат за црну материју.

Према речима Есре Булбул, са Харвардовог и Смитсонијановог центра за астрофизику у Масачусетсу, могућност да објашњење са црном материјом буде тачно - врло је мала, али би корист, у случају да се испостави као тачно, била невероватна.

Астрономи сматрају да црна материја сачињава 85 одсто материје у космосу, али да не емитује нити прихвата светлост као уобичајена материја, попут протона, неутрона и електрона који сачињавају елементе од којих су изграђене планете, звезде и галаксије.

Научници су открили икс-зраке из сазвежђа Персеј удаљеног 240 милиона светлосних година, користећи два телескопа "Chandra" и "XMM-Newton".

Уколико би потврдили своју теорију да је у питању црна материја, то би представљао велики пробој јер досад нико није успео да директно открије црну материју.

Сазвежђе Персеј је иначе огромно и један од највећих објеката у космосу. У њему се налазе хиљаде галаксија обухваћених огромним облаком температуре од неколико милиона степени.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 24. мај 2024.
17° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије