Читај ми!

Ослобођена Суданка осуђена на смрт због брака

Суд у Судану ослободио је 27-годишњу жену која је прошлог месеца осуђена на смрт јер се удала за хришћанина. Брак са човеком хришћанске вероисповести протумачен је као одметништво и прељуба, за шта је казна бичевање и смрт вешањем.

Случај Маријам Јахје Ибрахим, која је удата за Американца хришћанина, наишао је на осуду у свету, јавља Ројтерс.

Апелациони суд је наложио ослобађање младе жене и суспензију претходне судске одлуке, јавља суданска државна агенција.

Један владин званичник је крајем прошлог месеца рекао за Ројтерс да судански званичници раде на ослобађању Суданке осуђене и утамничене због брака са хришћанином Данијелом Ванијем.

Адвокат Мухамед Мустафа рекао је да је Маријам већ ослобођена и послата „у кућу на непознатој локацији у којој ће боравити због своје сигурности“.

„Њеној породици је раније прећено и забринути смо да би неко могао да је повреди“, рекао је Мустафа.

Маријам Ибрахим је одрасла са мајком хришћанком, а отац који је био муслиманске вероисповести напустио је њену мајку чим је затруднела. Иако је никад није признао, околина је девојчицу „прогласила“ муслиманком. Одгајана је у православном духу, а када су је ухапсили условили су је да се одрекне своје вере, што је она одбила.

Осуђена на 100 удараца бичем и вешање, јер је то што се удала за хришћанина протумачено као одметништво и прељуба. У затвору је, 27. маја, родила девојчицу, друго дете са супругом Данијелом Ванијем.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво