Читај ми!

„Врата пакла“ постају туристичка атракција

Пламтећу јаму која гори већ више од 40 година становништво у Туркменистану назива „Врата пакла“. По томе какав утисак оставља на посетиоце пре би се, међутим, могло рећи да ју је само небо послало тој држави, која захваљујући њој планира да развије туризам.

Велика јама позната као „Врата пакла“ у туркменистанској пустињи Каракум, пламти већ 40 година и, упркос томе што изгледа застрашујуће на први поглед, власти у Туркменистану од ње желе да направе туристичку атракцију, пише британски Телеграф.

Раније су постојали планови да се она затрпа. Међутим, локалне власти су се предомислиле.

Према службеним статистикама, у Туркменистан годишње долази 10.000 туриста, што је мало.

Највише људи долази из Ирана, Немачке и САД. Међутим, уколико би се сви више потрудили да популаризују „Врата паклa“, туристичка заједница те земље верује да би могло да привуче много више посетилаца.

„Врата пакла“ или „Дарваза“, како јаму назива локално становништво, налази се у сушној пустињи Каракум, која покрива огроман део земље и позната је по екстремним температурама.

Јама делује као „улаз у пакао“, али је у суштини реч о огромном пламену који настаје због природног плина испод земље. Настала је захваљујући човеку, а не природи.

Још док је Туркменистан био део СССР-а, совјетски научници су проценили да ту могу да буше и пронађу плин почетком седамдесетих година прошлог века. Међутим, опрема је изненада пропала у рупу.

У страху да би из провалије могао да исцури отровни плин, научници су га запалили, јер су сматрали да ће убрзо сагорети, али то се није догодило, па ватра на рубовима провалије гори и данас.

Још 2004. године туркменистански председник Гурбангули Бердимухамедов је донео одлуку да је ватра у „Вратима пакла“ довољно горела и да рупу треба затрпати. Међутим, то још није учињено и десет година касније туркменистански туристички радници су, чини се, пронашли боље решење.

„Наш главни циљ је стварање атрактивне слике о Туркменистану као туристичкој дестинацији“, каже Овез Курбанов са Националног института за пустиње, флору и фауну.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво