Читај ми!

Девети фестивал „фићи“ у част

Oко стотину власника „фића“ из Србиjе и иностранства поносно је изложило своjе четвороточкаше у Великом парку у Kрагуjевцу, у оквиру jеднодневног фестивала „Фића фест“, посвећеног аутомобилу „застава 750“.

Производња тог аутомобила „националне класе“ почела jе 1955. године у крагуjевачкоj фабрици аутомобила, где jе за три децениjе са производних трака сишло 923.487 „фића“, по узору на италиjански „фиjат 600“.

„Oво jе скуп љубитеља аутомобила, носталгичара, али и грађана коjи воле мит - очувања и неговања 'Заставиних' производа, нарочито 'фиће'“, каже председник крагуjевачког Удружења љубитеља „фића“ Славољуб Батавељић.

Подсетивши да jе производња „фиће“ почела пре 59 година, Батавељић jе рекао да Удружење покушава да сачува од заборава таj аутомобил.

„Oво jе празник за очи, што оно кажу мелем за душу, за нас носталгичаре и заљубљенике у ово прелепо возило. Велики парк jе данас мали да прими ове наше љубимце“, истиче Батавељић и наводи да су у Kрагуjевац своjим „фићама“ дошли људи, не само из градова Србиjе, већ и из Mинхена.

Изложени су модели у стандардноj, кабриолет и спортскоj вариjанти, а међу њима ће неки понети титуле, у више категориjа, наjлепши и наjбоље очуван „фића“.

Радничкоj класи бивше Jугославиjе „фића“ jе био први породични ауто, а многи и данас таj аутомобил везуjу за добра, стара времена. Oваj аутомобил за Kрагуjевац значи много више, jер jе, у време његове производње, на хиљаде радника радило у тадашњоj фабрици „Заводи Црвена Застава“ и тако обезбеђивало егзистенциjу.

После изложбе „фића“ у Великом парку, коjа jе изазвала одушевљење код пролазника, у поподневним сатима, власници ће своjим четвороточкашима продефиловати градом до Шумаричког jезера, а потом посетити и манастир Драча, надомак Kрагуjевца.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво