Читај ми!

Титов бункер проглашен националним спомеником БиХ

Комисија за очување националних споменика БиХ прогласила је националним споменицима нових шест добара, међу којима је и војни објекат Армијска ратна команда у Коњицу, познат као Титов бункер.

Председница Комисије Љиљана Шево истакла је на конференцији за медије да je објекат Армијске ратне команде у Коњицу, са покретним наслеђем, јединствен и изузетно добро очуван пример војне архитектуре из периода СФРЈ.

Комплекс је изграђен дубоко у унутрашњости планине Златар и сведочи о изузетној вештини и умећу његових градитеља.

Објекат је грађен пуних 26 година, од 1953. до 1979. године, а могао је да прими 350 људи. Изградња је коштала 4,6 милијарди долара.

Ово атомско склониште је било главно командно место бивше ЈНА, а за објекат су знала само четири официра и, наравно, радници који су морали да потпишу уговор о ћутању.

Бункер је састављен од три дела. Први, маскирни део видљив је споља и у виду је надзорне резиденције, објекта за уже осигурање бившег предсједника СФРЈ Јосипа Броза Тита, те објекта за смештај техничке подршке.

Када се прође кроз ходник прве куће, отварају се метална врата дебљине 1,2 метра иза којих је тунел који води у срце атомског склоништа на дубину од 280 метара.

Тунели су веза између маскирног дела и атомског склоништа које може издржати нуклеарни удар од 20 килотона.

Последњи део објекта у облику је потковице и има 12 блокова. Унутар њега су системи за заштиту, противпожарни систем, систем за заштиту од нуклеарног удара и клима.

Бункер има алтернативни излаз којег нема на мапи, а води на 170 метара високо брдо изнад објекта.

Више од сто спаваоница распоређено је на површини од 6.854 квадратнa метра у којима је, у случају нуклеарног удара, могло спавати 350 људи из највишег политичког и државног врха СФРЈ.

У њему су могли боравити чак шест месеци без икаквих контаката са спољним светом. Поред мноштва просторија, значајно место заузима и Титова луксузна резиденција с пет просторија.   

У функцији није од 1992. године, подсетила је Љиљана Шево.

Осим Титовог бункера у Коњицу, на попису су и меморијални комплекс Црна кућа – споменик жртвама фашистичког терора у Крушчици, у општини Витез, Историјско подручје Запланик, у Равном, Ћумуријина кула са дворима у Кутима, Рт кула, општина Чапљина, и некадашња управна зграда Трговачко-транспортног акционарског друштва у Сарајеву, објавили су медији у БиХ.