Читај ми!

Тајне краљевске винотеке

На опленачком виногорју у Тополи, почетком 20. века, почео је развој савременог винарства у Србији. Прве чокоте засадио је краљ Петар Први, а његовим стопама наставио је његов син Александар Карађорђевић. Управо у краљевском подруму, подигнутом 1931. године, налази се највреднија и најстарија винотека на Балкану.

На 12 метара испод земље, иза закључаних врата најстарије и највредније винотеке на Балкану налазе се архивска вина које су правили краљеви сами. Међу 280 флаша, прекривених паучином и прашином, најстарија је жилавка из 1921. године са утиснитим грбом династије Карађорђевић.

Флаше за вина стизале су из Италије и Чешке, а етикете су прављене ручно.

Управник Задужбине краља Петра Првог на Опленцу Драган Рељић каже да то нису обична већ архивска вина, која се посебно припремају, почев од самог винограда преко технологије до чувања.

Печат винима дао је краљ Александар, који је, кажу, имао истанчан укус, заједно са својим технологом Отом Кабејом.

Краљ Александар примењивао је најсавременије методе у гајењу винове лозе и производњи вина. Поред домаћих, аутохтоних сорти, увезени су чокоти винове лозе из Немачке и Француске.

Совињон, ризлинг, пино ноар, прокупац и жилавка са Опленца, служени су на европским дворовима. Иако би на светским аукцијама данас достигла милионску вредност, та вина, нису на продају.

Краљевска вина чувају се на температури која не прелази 12 степени. Подрум има природну вентилацију и прва је грађевина у Србији у коју је уграђен лифт.

Захваљујући домишљатости дворског подрумара, који је вина сакрио у бачву, вредна колекција, преживела је рат и ослобођење.

Ни Немци ни Партизани нису је нашли. А какав је укус краљевских вина можемо само да нагађамо. Краљ Александар оставио је завештање да се никада не отварају већ да буду остављена за историју.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво