Читај ми!

„Бели рај“ постао туристичка Мека

Комплекс јединствених минералних извора на југозападу Турске, локалитет Памукале, због несвакидашњих белих седрених тераса представља туристичку бајку која се већ 26 година налази и на Унесковој листи светске баштине. Познат и као „Бели рај“, Памукале бележи рекордне посете туриста из целог света.

Град Денизли са својим белим седреним терасама јединствена је туристичка бајка, а његов најлепши драгуљ Памукале, што у преводу значи „памук-тврђава“, сведочи о времену и животу од Антике до данас, пише Кликс.ба.

Денизли је стари град на тромеђи између егејске, медитеранске и анадолске регије Турске. Његов симбол је хороз, а о културно-историјском богатству најбоље говори туристички бисер Памукале, који се већ 26 година налази и на Унесковој листи светске баштине.

Локалитет Памукале састоји се од топлих извора и плитких терасастих базена, насталих преливањем минералне воде и таложењем минерала.

Археолошки музеј „Хијераполис“, античко позориште и бројни други сведоци лепоте и историје Памукале могу се обићи током једнодневне посете овом граду, али за боље упознавање добрих људи овог места потребно је издвојити много више времена.

Гувернер Денизлија Абдулкадир Демир тврди да су Памукале јединствено богатство не само Турске, већ целог света и истиче како се због његових белих тераса назива и „Бели рај“.

„Прошле године смо забележили рекордну посету Памукалама од 1,7 милиона туриста. Ове године очекујемо да оборимо и тај рекорд. То је, по свему судећи, извесно. У првих пет месеци 2013. године у античким базенима се купало 50.000 туриста, а ове године је тај број већи за чак 15.000“, објашњава Демир.

Указујући на велике напоре турске владе да открије све лепоте и богатства антике који се крију испод површине земље у Хијераполису, Демир је рекао да је то један од највећих археолошких паркова у том делу света.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се