Читај ми!

Сикстинска капела почиње да „дише“

Радови на новом систему грејања, хлађења и вентилације у Сикстинској капели, коначно су почели, а извођачи се надају да ће на тај начин бити заштићена Микеланђелова ремек-дела од даљег пропадања.

Управници Ватиканског музеја су објавили да је систем инсталирала америчка компанија "Carrier" и да би радови требало да буду окончани до септембра, пише Гардијан.

Савремене технике требало би да умање буку и ограниче струјање ваздуха око фрески, док ће бити „практично неприметне“ за посетиоце.

Претходни еркондишн систем, који је развила иста фирма деведесетих, био је прилагођен далеко мањем броју посетилаца. Међутим, прошле године Сикстинску капелу посетило је 5,5 милиона људи, док је тај број осамдесетих износио око 1,5 милиона.

Сикстинска капела привлачи тако много људи не само због чувене осликане таванице, него и Микеланђелове фреске „Страшни суд“ која прекрива зид олтара. Иначе, не постоје ограничења за број посетилаца, изузев током избора за новог папу, када је улазак дозвољен само кардиналима католичке цркве.

Прошле недеље је директор Ватиканских музеја Антонио Паолучи, рекао да повећан број туриста чини да Сикстинска капела постаје жртва своје популарности.

Тренутни број посетилаца, према његовим речима, представља „објективну претњу очувању фресака“.

„Тако велики број људи производи мешавину прашине донесене споља, влаге која потиче из људског тела и угљен диоксида, која затим завршава на површини фресака и оштећује их“, објаснио је Паолучи.

Паолучи је рекао да је нови систем резултат трогодишњег моделовања и проучавања и требало би да „гарантује да ће Сикстинска капела поново продисати“.

Представник Ватиканских музеја за односе с јавношћу није могао да да реалне процене о цени пројекта, али ће крајем октобра оне бити представљене јавности. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво