Читај ми!

Пешке уз цео ток Нила!

Блиски сусрет са крокодилом, брутални грађански рат и смрт сапутника нису успели да одврате 31-годишњег Британца Левисона Вуда да покуша да препешачи цео ток једне од две најдужих река на свету – Нила.

Путовање дуго 6.840 километара дуж моћне афричке реке провешће овог бившег капетана британске војске кроз седам земаља, од Руанде до Египта, преноси АП.

Након четири месеца пешачења кроз Руанду, Танзанију и Уганду, Вуд је стигао у Јужни Судан, земљу са мало инфраструктуре која је била дестабилизована вишемесечним сукобима између противника и следбеника владиних снага.

Млади авантуриста каже да му је требало три године да се припреми за путовање.

„Још од детињства гајим страст према Африци. Река Нил ме је одувек привлачила. Помислио сам коју би то велику експедицију могао да смислим и дошао на идеју да препешачим Нил“, рекао је Вуд.

Иако се на пропутовању среће са многим опасностима - људима и зверима, он подсећа да некадашњи истраживачи нису имали луксуз сателитског телефона и Гуглове мапе.

„Имао сам неколико блиских сусрета са биволима, слоновима, и један врло, врло близак са крокодилом у близини водопада Кабарега“, у националном парку у Уганди, истакао је Вуд који у просеку превали око 32 километра дневно.

На путу је ретко сам. Бостон, његов водич из Конга, већ дуже време пешачи с њим. Кроз Јужни Судан прате га и три војника наоружана пушкама АК-47, као и један носач на бициклу.

„Јужни Судан је прави изазов. Када сам кренуо на пут 25. новембра, очигледно нисам слутио да ће половином децембра избити грађански рат у тој земљи“, навео је Вуд ког, такође, прати и ТВ екипа која снима документарну серију о његовом походу за британски Канал 4 и амерички Анимал планет.

Вуд и његова пратња су чак били накратко ухапшени док су снимали у близини јединог моста преко Нила у целом Јужном Судану.

Тренутно се налазе у Џуби, престионици Јужног Судана, а предстоји им прелазак преко јужносуданске државе Џоглеј, области у којој су се недавних месеци водиле жестоке борбе. „Пошто се ту налази линија фронта, мораћу добро да размислим пре него што донесем одлуку да ли да скренем са тока реке“, објаснио је Британац.

Премда се Јужни Судан чини најтежим делом пута, Вуда и његову екипу је трагедија задесила у Уганди.

Искусни амерички новинар Мет Пауер, који је пешачио заједно са њима, умро је 10. марта од изнурености услед великих врућина.

„Паузирали смо недељу дана како бисмо размислили о свему и запитали се да ли заиста желимо да наставимо“, објаснио је Вуд.

Након што су разговарали са Пауеровом женом и породицом, наставили су пустоловину уз њихов благослов.

„То је нешто што вас упозори да то што радите није нимало лако. Понекад уме да буде веома тешко и опасно, а све што могу да учиним је да будем што је боље припремљен и надам се да се то неће догодити и мени“, навео је.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара