Читај ми!

Ремек-дела импресионизма у рукама Кинеза

Колекција слика Вилијама Ендруза Кларка, као и ремек-дела француских импресиониста, први пут су на продају, на једној од највећих аукција у Хонгконгу. Купци су углавном Кинези.

Аукцијска кућа „Кристи“ у Хонгконгу представила је колекцију слика једног од најимућнијих Американаца 20. века Вилијама Ендруза Кларка, која је изазвала изузетно интересовање, јер су међу сликама и ремек дела француских импресиониста.

„Водени љиљани“ Клода Монеа иконе импресионизма достићи ће, процењују експерти, цену од 35 милиона долара.

„Монеови 'Водени љиљани' су скривани од јавности 80 година. Купљени су на аукцији и као рођендански поклон, а завршили су у приватној колекцији једног америчког индустријалца“, каже заменик председника аукцијске куће „Кристи“ Конор Џордан.

Моне, зачетник правца који је обележио почетак 20. века, осликао је 250 акварела, башта Живернијеа, места где је провео највећи део живота.

Аутентичним поигравањем светлости, кршећи каноне реализма, који су до тада владали у сликарским круговима, Моне је узбуркао устајале клишее, али и придобио многобројне присталице.

„Хризантеме“ и „Девојка са кишобраном“, Огиста Реноара, портрет Камиле, жене пријатеља Клода Монеа продају се за пет милиона долара.

„Јутарња сеанса“ Анрија Матиса процењена је на 30 милиона долара, а „Спасење“ Пабла Пикаса - на 18 милиона.

„У протеклих пет година најбројнији су купци из Кине, интересују их искључиво ремек дела Пикаса, Матиса, Ворхола. Спремни су да плате за праве вредности“, објашњава председник аукцијске куће „Садеби“ Дејв Норман.

Аукција у Њујорку заказана за 10. мај, окупиће колекционарску елиту. Први пут је у понуди више од стотину дела мајстора сликарства. Организатори очекују рекордну посету и приход од најмање пет стотина милиона долара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара