Читај ми!

Васојевића и Руса 200 милиона

Актуелизацијом украјинске и руске кризе мештани неких села са севера Црне Горе, из околине Андријевице, одлучили су да се умешају у високу политику нудећи своја имања Русији, неки на поклон, а неки на продају.

Мештани Васојевићких села у околини Андријевице нуде земљу Русији, односно Владимиру Путину за руске војне базе и на тај начин, како кажу, желе да пошаљу поруку Влади Црне Горе шта мисле о уласку у НАТО, јавио је радио Слободна Европа (РСЕ), а преноси Танјуг.

Један од оних који желе да поклоне своје имање Русији је Давид Лалић, који сматра да ће се Руси заинтересовати за имање у Васојевићима.

„Наравно да хоће. Ми овде конкретно имамо нешто што нас везује са Русијом и то је нешто веома битно. Обратићемо се руској амбасади, обратићемо се директно Москви и рећи им да нећемо НАТО пакт овде, већ Русију јер су Руси наша браћа“, рекао је за РСЕ Лалић напоменувши да у Андријевици постоји споменик из Другог светског рата дванаесторици руских војника који су погинули бранећи тај град.

Тврди да није усамљен у свом науму и додаје да у Васојевићима има много људи који слично размишљају.

„То је један велик, широк покрет овде у Васојевићима. Знате ли ви колики су Васојевићи. То је највеће српско племе. Ми ћемо у тој иницијативи написати да им поклањамо земљу да праве руске базе на овој територији као пандан НАТО пакту који ми не желимо на овим просторима“, рекао је Лалић.

И председник Месне заједнице Краље Милутин Ђурковић каже да није једини који нуди своје имање Русима. Он објашњава да се на идеју дошло на основу историјских и традиционалних веза Русије и Васојевића.

„То је ипак нека идеја овога народа и тај народ је вазда био уз Русију. Колико ја памтим и колико сам читао, и стара Црна Гора је била уз Русију, која је и шаком и капом помагала када су сушне године биле, када се по Црној Гори није имало хлеба, али се брзо заборавља каква је Русија била. Боље је брату нешто понудити него туђину и то је идеја овога народа“, рекао је Ђурковић, додајући да је 99 одсто народа за заједницу са руским. Осим што би, каже, Русе радо видео на свом имању, Ђурковић би и нешто да заради.

„Јер када могу ови са Приморја да продају своја имања, ваљало би и ми нешто да продамо и зарадимо, ова сиротиња овамо на северу. На мору су Руси направили виле, викендице, чуда и тада су били добродошли. А када су основали свој радио, своју телевизију, своје школе, онда им се Руси више не свиђају. Што се земље тиче - да ли да је продам или поклоним Русима - мислим да би ваљало зарадити на овим просторима неки динар“, вели Ђурковић.

Председник Општине Андријевица Срђан Машовић, међутим, истиче да је он лично за НАТО и да не размишља као његови суграђани.

„Не знам да ли је реч о шали. Ако су озбиљно ушли у ту причу, онда је то нека добро позната великодушност и ширина Васојевића, а не нека традиционална везаност за Русију или Путина. Ја лично не мислим као они, а иначе нека иницијатива тим поводом према локалној управи није стизала“, навео је Машовић.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 23. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара