Радник „Фијата“ није ни знао шта држи у кухињи

Две вредне слике, Гогенова и Бонарова, украдене у Лондону пре 44 године, пронађене су на кухињском зиду једног пензионера „Фијата“, који представу није имао шта поседује.

Слике, вредне више милиона евра, пронађене су након дугогодишње истраге на Сицилији у кући једног пензионера који их је држао окачене у кухињи, саопштила је италијанска полиција.

Реч је о „сликама од изузетног историјског и уметничког значаја“, изјавио је генерал Мариано Моса, на челу полицијског одељења задуженог за културну баштину, преноси Танјуг.

Он је на данашњој конференцији за новинаре у Риму, у присуству министра културе Дарија Франческинија, реконструисао ток истраге која је довела до открића платна француских импресиониста Пола Гогена (1848-1903) и Пјера Бонара (1867-1947).

Генерал Моса је навео да се само Гогеново дело процењује на неколико десетина милиона евра.

Слике су украдене 1970. из куће богате лондонске породице Марк-Кенеди, да би потом биле заборављене у возу који је саобраћао између Париза и Торина.

Након што су провеле неко време у бироу за изгубљене ствари на станици у Торину, слике су 1975. продате на аукцији једном раднику „Фијата“ за 45.000 лира (23 евра) који није ни слутио да је постао власник дела врхунских уметника.

„Обесио их је о кухињски зид, најпре у свом стану у Торину, а затим у кући на Сицилији где се преселио када је отишао у пензију. Ту су остале наредних 40 година“, рекао је Моса, преноси АФП.

Карабењери су успели да реше мистерију на основу фотографија до којих су дошли и претрагом кроз каталоге музеја, аукцијских кућа и интернета.

Италијанска полицијска служба задужена за културну баштину располаже са највећом банком података о украденим уметничким делима, а већ 45 година њена експертиза у овом домену је високо цењена, наводи Франс прес.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара