Читај ми!

Пикасо у Козарској Дубици

Дело једног од најславнијих сликара Пабла Пикаса „Глава мушкарца“, у поседу је Народне библиотеке у Козарској Дубици. Експертиза је показала да је реч о оригиналном делу, које је уметник створио 1964. године.

Нема сумње, „Глава мушкарца“ из Козарске Дубице дело је Пабла Пикаса, пише портал 24 сата хр.

„Кроз руке ми је 'прошло' десетак Пикасових слика и могу рећи да је овај 'Пикасо из Козарске Дубице' оригинал“, каже Данка Дамјановић историчарка уметности која има богато стручно искуство и ради судска вештачења за уметност у Бања Луци.

Слика је рађена техником лавирани туш, а њене димензије су 60 са 50 центиметара. То дело у Козарској Дубици стоји деценијама.

Комунистичка партија имала је конгрес у Паризу од 14. до 17. маја 1964. године. Изасланик Комунистичке партије Југославије на том конгресу био је народни херој Бошко Шиљеговић, родом из села Међувође поред Козарске Дубице.

И Пабло Пикасо je био на том конгресу. Уметник је често даровао пријатеље и партијске колеге својим радовима. Зато се и датум настанка овог непотписаног рада историјски и ликовно поклапа са Пикасом“, објаснила је Дамјановићева, која је своју стручну анализу писмено доставила властима Републике Српске.

Шиљеговић је преминуо 1990. године, а своју богату заоставштину оставио је Козарској Дубици. Дело које је постало сензација нађено је тек недавно, током разврставања Шиљеговићевих ствари у Народној библиотеци.

„Не знам где је сада та слика и, искрено, боље је да не знам. Надам се само да је добро чувају. Тај Пикасов рад треба да остане у Козарској Дубици, јер то је приватна оставштина. Треба да буде добро осигурано и доступно свима који желе да га виде“, додаје Данка Дамјановић.

Да су озбиљно схватили њена упозорења, говори и податак да полицајци чувају Народну библиотеку. Иначе, Пикасо је за плакат филма Битка на Неретви Вељка Булајића, као хонорар тражио добро вино. Однели су му пун сандук!

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се