Читај ми!

Тутанкамонова гробница је за ово „мачји кашаљ“

Древна египатска гробница близу Луксора могла би да буде највеће археолошко откриће у Египту, а стручњаци сматрају да у њој има блага много више него што је пронађено у Тутанкамоновој гробници.

Египтолог Џон Ромер тврди да се на литицама на западној обали Нила, близу Луксора, налази локалитет Вади ел Гарби где су сахрањена три египатска краља - Херихор, Пjанк и Менкепер.

Британац такође сматра и да је благо из Долине краљева из безбедносних разлога пребачено у те гробнице.

Међутим, постоји велика опасност да су локалитет открили пљачкаши гробница и сада се води својеврсна трка ко ће пре стићи до древног блага.

„Прошле недеље, војска је ухапсила три човека у Луксору која су тражила те гробнице“, каже Ромер.

Према мишљењу овог британског археолога, гробнице су остале нетакнуте још од 1085 пре нове ере. Једини научник који је истраживао локалитет Вади ел Гарби био је Хауард Картер, који је открио Тутанкамонову гробницу 1922. године.

„Херихор је највероватније сахрањен у ковчегу од злата, као и Тутанкамон. У гробници се највероватније налазе ковчези, предмети од алабастера и златне статуе“, додаје Ромер.

Откопавање гробнице је кулминација 40-годишњих напора британског египтолога, али он сада жури да добије све потребне дозволе за копање и плаши се да неће стићи да их на време прикупи, пошто ловци на благо покушавају да по сваку цену уђу у гробнице.

„Још се надам да ћу истражити локалитет, али ми је сад најважније да се све то уради пажљиво како би гробнице и предмети остали неоштећени“, истиче Ромер.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара