Читај ми!

Пробуђени робот јури „луталице“ у космосу

Робот "Philae" отпочео је програм „буђења“ и тренутно јури Сунчевим системом, како би по први пут слетео на комету „67П/Чурјумова – Герасименко“. Деликатна операција која би требало да истражи древне „луталице“ нашег система, почиње данас и представља нову фазу у мисији Европске свемирске агенције, вредној милијарду долара.

Мали робот "Philae" који је пробуђен из хибернације, тренутно јури Сунчевим системом на европској сонди, како би по први пут слетео на једну комету, пише портал Дневник хр.

Деликатна операција, која почиње данас, представља нову фазу у мисији Европске свемирске агенције, вредној милијарду долара, која би требало да истражи древне „луталице“ нашег система.

„Успаван“ 2011. године како би чувао енергију, робот ће почети једнонедељни програм „буђења“ и обнављања система, пре слетања на комету „67П/Чурјумова - Герасименко“.

Овај робот тежак 100 килограма који преноси летелица „Росета“, „звезда“ је мисије која траје већ 10 година и налази се на седам милијарди километара дугом путу у унутрашњем делу Сунчевог система.

Комета прати елиптичну орбиту око Сунца, остављајући спектакуларне трагове гаса и прашине иза себе.

Космолози објашњавају да су комете древна мешавина леда и прашине, али и својеврсне „временске капсуле“ које нуде увид у Сунчев систем који се формирао пре више од 4,5 милијарди година.

Неки научници сматрају да су комете донеле највећи део воде из данашњих океана, а можда и сложене молекуле који су покренули живот на Земљи.

Ту наступа "Philae": Он је опремљен са 10 инструмената који ће анализирати површину комете, откривати тајне њеног састава и органске хемије.

Филип Гудон из француске "CNES" свемирске агенције каже да је "Philae" 33 месеца провео у некој врсти „хибернације“.

„Буђење“ ће представљати укључивање рачунара, који је био угашен три године.

„До почетка јула, 'Росета' ће се налазити на око 50.000 километара од комете, а почетком августа не даље од 150 километара“, каже Гудон.

У августу ће сателит бити убачен у орбиту 25 километара изнад комете „67П/Чурјумова - Герасименко“ и тражити погодно место за слетање "Philae".

Једанаестог новембра „Росета“ ће се приближити на два до три километра од површине и спустити свој драгоцени терет.

Робот у облику кутије „дочекаће се“ на три ноге, испалити два харпуна у површину, како би остао причвршћен, а затим се додатно обезбедити посебним шрафовима, пре него што почне са радом.

Камере ће слати слике површине, а микроскопи и спектрометри анализирати узорке узете са дубине од 24 центиметра.

Током последњих 25 година, 11 летелица без људске посаде послато је у мисије на комете, али ниједна није слетела.

Ако слетање прође како треба, мисија "Philae" трајаће четири до шест месеци. Међутим, ако се не „пробуди“ или падне приликом спуштања, „Росета“ ће сама наставити праћење комете у трајању од 17 месеци.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се