Читај ми!

Када мали Јапанац пише ћирилицом

Хироки Акијама је једанаестогодишњи дечак из Јапана који је послао писмо Логору на Црвеном крсту у Нишу - са жељом да се дописује. Запослени у музеју некадашњег нацистичког логора кажу да сличну пошиљку нису добили и да намеравају да дечаку из Јапана пошаљу одговор и објасне му коме је заправо послао писмо.

Да жели да се дописује, Хироки Акијама, из града Нара у Јапану, написао је ћирилицом. Кустос у музеју и некадашњем логору Небојша Озимић каже да је дечко из Јапана највероватније мислио да пише некој особи.

„Ми ћемо му свакако написати која смо институција и да нисмо ти с којима је вероватно желео да ступи у контакт. На тај начин ће и он нешто сазнати о нама, као што смо ми сазнали о њему“, каже Озимић.

Судећи по Фејсбуку Хироки Акијама је често име у Јапану. За разлику од њега једанаестогодишњаци из Основне школе „Коле Рашић“ у Нишу, дописују се искључиво преко интернета. За свој узраст, о Јапану много знају.

Можда 11-годишњи Хироки Акијама и није био свестан коме је и где послао своје писмо, али је интересовање туриста из Јапана за Србију, а нарочито Ниш, све веће.

„Обавезно обиђемо Медијану и Ћеле кулу. Идемо у тврђаву и прошетамо се градом јер имамо дивне грађевине са почетка 20. века и увек завршавамо у некој доброј кафани где испробавају наше специјалитете“, објашњава туристички водич Ђорђевић.

Туристима из Јапана Ћеле кула оставља најјачи утисак, али су посебно одушевљени људима у Србији.

Ко зна, можда међу туристима из Јапана једног дана буде и Хироки и стварно упозна Логор на Црвеном крсту.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се