Читај ми!

„Њујорк тајмс“ дао исправку на вест из 1853.

Боље икад него никад, сматрали су уредници у „Њујорк тајмсу“ и 161 годину касније објавили у свом листу да се чувени роб са плантажа памука у Луизијани не презива "Northrop", а ни "Northrup" како пише, већ "Northup".

Њујорк тајмс је 1853. године објавио чланак о Соломону Нортупу, црнцу чија је епопеја инспирисала британског редитеља Стива Меквина да сними Дванаест година ропства, који је пре пар дана овенчан Оскаром за најбољи филм.

У тексту се, међутим, поткрала грешка, заправо две, и то обе у презимену, а реномирани лист је објавио исправку са 161 годином закашњења.

Њујорк тајмс је, иначе, познат по томе што редовно доноси корекције на чланке које објављује на својим страницама. Овог пута је то учинио за текст који је написан само две године након његовог оснивања.

У чланку објављеном 20. јануара 1853, име Соломона Нортупа, слободног црнца који је након отмице био приморан да 12 година ради као роб на плантажама памука у Луизијани, погрешно је написано презиме - "Northrop" и "Northrup".

Значи, две различите грешке су начињене, jeдна у поднаслову, а друга у тексту, јер се заправо пише "Northup".

Грешку је приметио и редакцији пријавио један читалац који је консултовао онлајн архиве Њујорк тајмса. Лист је одмах реаговао и објавио исправку под паролом „боље икад него никад“.

Меквинов филм је у недељу, на свечаној додели Оскара у Лос Анђелесу освојио три награде - за најбољи филм, најбољу женску епизодну улогу и најбољи адаптирани сценарио.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
29° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије