Читај ми!

Пацифик скрива подводне Алпе

У мрачним дубинама Тихог океана скрива се на стотине хиљада подводних планина, од којих је до сада истражено једва 300. Процењује се да постоји око 100.000 подводних врхова који су високи најмање један километар, а има и огромних планинских венаца који по висини подсећају на Алпе. Уколико би се више средстава издвајало за истраживања Пацифика, то би „изродило“ сензационална открића.

Са дна Тихог океана уздиже се на стотине хиљада подводних планина, од којих је до сада истражено једва 300. Уколико би се више средстава издвајало за скупа подводна истраживања, то би значајно допринело развијању различитих научних грана и сигурно „изродило“ сензационална открића.

Једна од њих је подводна планина „Близнакиње“ (Las Hemelas ). Њени врхови, до сада ретко виђени изблиза, уздижу су са дна Тихог океана близу Кокосовог острва, 500 километара југозападно од рта Кабо Бланко у Костарики. Највиши врх је висок око 2.300 метара.

Подводни врхови обично настају када се вулканске планине уздигну са морског дна, али не стигну до површине. Оне које се подигну изнад морске површине постају острва.

Научници процењују да постоји око 100.000 подводних врхова који су високи најмање један километар. Али ако укључимо и остале, почев од брежуљака до планинских масива, можда их има чак и милион.

Занимљиво је да је у Јужноафричкој републици сасвим случајно откривен огроман подводни планински венац, који по висини подсећа на Алпе. Највиша тачка налази се на висини од око 5000 метара, а импресивна је и ширина појединих масива - један је дугачак чак 140 километара.

До сада смо видели врло мало ових дубинских оаза живота. Од свих подводних планина биолози су истраживали свега неколико стотина.

Вероватно постоје детаљније мапе површине Марса, него неких забачених делова океанског дна.

Научници немају често прилике да из прве руке истражују обронке подводних планина, па чак ни оне врхове који су ближи површини.

То је један живи лавиринт корала, сунђера и горгонија око којих круже јата риба. Неке од њих, као што је атлантска слузоглавка (Hoplostethus atlanticus), могу да живе и преко сто година.

У тако богатом животном окружењу можда има и нових врста, од којих би се могла добити нека нова хемијска једињења за лечење болести.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
29° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије