Читај ми!

Само „ђубретари“ иду на Монт Еверест!

Непалске власти су увеле ново правило за алпинисте који се спремају да освоје највиши врх на свету Монт Еверест - мораће да у повратку донесу осам килограма смећа које ће успут покупити, или да се суоче са судском тужбом.

Како би очистиле Монт Еверест који је сваке године све затрпанији смећем које остављају планинари, непалске власти су увеле ново правило за алпинисте - у повратку ће морати да донесу осам килограма отпада, или ће се суочити са судском тужбом.

Падине Монт Евереста (8.848 метара) су прекривене отпадом који су за собом остављале експедиције током протеклих деценија: Од празних боца са кисеоником, преко шатора и конзерви, до тела погинулих алпиниста која се не распадају због екстремно ниских температура.

„Да би се Монт Еверест очистио, влада је одлучила да сваки члан експедиције мора да, поред властитог смећа, врати најмање осам килограма отпада“, каже Мадхусудан Бурлакоти, представник непалског министарства туризма.

Ново правило се односи на све алпинисте који ће од априла ове године кренути на врх планине из базног кампа.

Чланови експедиција ће морати да „своје“ смеће предају бироу, који ће се отворити идућег месеца близу кампа.

Осим што ће пазити на примену нове мере, поменути биро ће пружати и медицинску помоћ алпинистима и спречавати непожељне инциденте, попут туча и свађа до којих повремено долази између планинара и локалних водича.

„Сви наши претходни напори да се планина очисти нису дали резултат. Овог пута, уколико алпинисти не врате смеће, против њих ће бити подигнута тужба и биће строго кажњени“, објашњава Бурлакоти.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије