Читај ми!

Нањушио злато, а није златни ретривер!

Ова шетња пса им се баш исплатила – вреди 10 милиона долара! На ту суму је процењено 1.427 златника из 19. века које је том приликом средовечни пар нашао под једним дрветом. Као да су нашли ћуп са благом на крају дуге, истиче цењени нумизматичар Дон Кејџин.

Шетајући пса по властитом имању, калифорнијски пар је набасао на богатство – право закопано благо које датира из периода америчке Златне грознице.

Шетња се претворила у откриће живота када су у сенци једног дрвета налетели на 1.427 златних кованица закопаних под земљом, у осам цилиндара у распадајућем стању.

Благо је процењено је на 10 милиoна долара.

Пронађени златници датирају из 19. века, тачније од 1847. до 1894, и у готово савршено очуваном стању су, рекао је за Ројтерс Дон Кејџин, нумизматичар и власник фирме "Kagin's Inc.", чија породица је у овом послу већ 81 годину.

„То је први пут да је откривено нешто овако велико у мојој 46-годишњој каријери, у мом животу и да ја знам за то... Људи су нам доносили златнике, ретке новчиће који су вредели на десетине хиљада долара, али ништа, ништа овако велико“, истакао је Кејџин.

Пар који је пронашао благо жели да остане анониман, како се њихово имање не би претворило у поприште нове Златне грознице. Само је саопштено да су у средњим годинама и да на том имању живе неколико година.

Златне кованице од 20 долара су изгледа биле тек пуштене у оптицај кад су стављене у земљу, јер је штета на њима током времена проведеног у земљи минорна. И управо то их чини толико вредним, објашњава Дејв Мекарти, шеф у Кејџиновој фирми.

Кејџин ће већину тих кованица продати за анонимни пар путем Амазона, а неколико примерака биће изложено и на предстојећој изложби Америчког нумизматичког друштва у Атланти.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара