Читај ми!

Ножни прсти тајне крију...

Стопала човека откривају о њему више него што би желео. Ножни прсти, на пример, издајнички ће указати на нечије порекло, тврде многи прилажући разне „доказе“. Стручњаци негодују наводећи да изглед стопала може доста тога да каже, али углавном о нашој непосредној прошлости и будућности, а највише о ципелама које носимо.

Стопала човека откривају о њему можда и много више него што би он желео да каже некоме. Ножни прсти, на пример, издајнички ће указати на нечију прошлост, тврде многи прилажући „доказе“ попут овог испод.

Облик стопала и дужина ножних прстију интригирају човека од памтивека.  

Да је тема интресантна сведочи Гугл са готово 1.400.000 интернет страна на којима се помиње веза између етничког порекла и облика стопала!

Египатски или арапски облик стопала присутан је обилно у културном наслеђу старог Египта.

Реч је о уском стопалу са доминантним палцем и постепеним „падом“ ка малом прсту. У данашње време ова „верзија“ је најраспрострањенија у свету.

У стопу је прати такозвано римско стопало на којем нема много одступања у дужини највећа три прста.

На безмало свим античким грчким скулптурама, палац (и преостала три прста) је био „у сенци“ свог комшије (познато и као Мортонов прст по доктору који је изучавао ову појаву).

Колики отисак је грчко стопало направило у уметности говори у прилог чињеница да и чувени Кип слободе у Њујорку, дело скулптора Фредерика Бартолдија, има управо такав облик.

Најређе су германска и келтска верзија.

Генетичари, међутим, као и лекари подијатри кажу да је све то мит и да изглед стопала има штошта да каже, али углавном о нашој непосредној прошлости и блиској будућности, највише о ципелама које носимо или како ходамо.

Истина је да је структура стопала невероватна.

Захваљујући њој тежина тела тако је распоређена да можемо без проблема да стојимо на „постољу“ релтивно мале тежине.

Тајна је у: три лука, 20 мишића, 24 лигамента, 26 костију, 33 зглоба и 7.800 нерава. На сваком стопалу!

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара