Читај ми!

Комарци – нацистичко биолошко оружје!

Научници су открили истраживачки програм нацистичке Немачке за офанзивно биолошко ратовање. Биолози Трећег рајха су истраживали на који начин би комарци и други инсекти могли да шире болести међу непријатељским војницима.

Нацисти су проучавали комарце, како би створили ефикасно биолошко оружје, пише Национална географија.

Научници су открили истраживачки програм нацистичке Немачке за офанзивно биолошко ратовање.

У јануару 1942. године Хајнрих Химлер је наредио отварање ентомолошке лабораторије у концентрационом логору Дахау, у Југоисточној Немачкој.

Званична сврха института било је проучавање штеточина, попут вашки и бува, које су правиле проблеме немачким војницима. Међутим ново истраживање историје овог института показује да то није био једини разлог.

Научник Клаус Рајнхард са „Универзитета Тубинген“ указује да су у институту истраживали да ли се комарци могу користити за ширење болести, на пример маларије, међу непријатељским војницима.

„Писма водећег научника групе, Едварда Меја, потврђују, први пут, 'постојање истраживачког програма за офанзивно биолошко ратовање нацистичке Немачке'“, каже Рајнхард.

У извештају о напредовању пројекта, који је обележен ознаком „тајно“ и датира од 23. септембра 1944. године, Меј помиње истраживање Anopheles (рода комараца) које множе „како би разјаснили питање да ли је вештачка масовна инфекција паразитом маларије међу људима могућа и како се може спречити акција која има такав циљ“.

Предвиђено је да се истраживања прошире и на друга питања која спадају у подручје биолошког ратовања, а које се тичу инсеката који могу да нашкоде људима.

„Ово је значајно, будући да је Хитлер непрестано понављао и стриктно забранио да се биолошко оружје користи, чак и у одбрамбене сврхе. Међутим, он је такође уложио велике напоре у одбрану од биолошког оружја, које је можда оставило места за власти да покушају да заобиђу Хитлерову забрану биолошког оружја“, објаснио је Рајнхард.

Истраживање Меја је у фокусу, између осталог, имало и то како одржати комарце у животу неколико дана без хране и воде, чиме би постали идеални за биолошко оружје које би се бацало из авиона.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 28. мај 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије