Читај ми!

Кастрова љубавница и атентаторка

Марита Лоренц упознала је Фидела Кастра 1959. године. Убрзо се у њега заљубила, да би је након само годину дана ЦИА регрутовала да га убије. Кубански вођа ухватио је у том покушају, а онда извадио пиштољ и ставио јој га у руку. „Да ли си дошла да ме убијеш“, сећа се његових речи Марита.

„Један је био виши од осталих. Питала сам ко је он. Насмејао се и одговорио: 'Ја сам Куба. Заповедник Фидел Кастро'“, присећа се 74-годишња Марита Лоренц. Био је то први пут када је видела бившег кубанског лидера, а убрзо након тога живела је у Хавани као његова љубавница.

Али њена блискост са Кастром није прошла неопажено, посебно не од стране ЦИА, која ју је регрутовала 1960. године да убије кубанског револуционара користећи отровне пилуле.

Како је Марита, ћерка капетана прекоокеанског крузера, прешла пут од љубавнице до потенцијалне атентаторке Фидела Кастра?

Прича почиње 28. фебруара 1959. године, када се брод њеног оца, где је радила, усидрио у луци у Хавани. Када је крузер пристао, велики број људи у униформама стајао је на доку, међу њима и Фидел Кастро.

„Имао је 33 године са светлуцавим очима. То је било то. Заљубила сам се“, присећа се Лоренц у интервјуу за документарац History Channel, који ће се емитовати 27. фебруара.

По њеном повратку у Њујорк, Кастро је засуо позивима да се врати на Кубу. Послушала га је и за неколико дана се вратила на острво, где је смештена у пентхаус на 74. спрату „Хавана Хилтон“ хотела.

Два месеца касније открила је да је трудна. Била је одушевљена, али њеној срећи брзо је дошао крај. Једног дана после неколико месеци, у поодмаклој трудноћи, позлило јој је, онесвестила се, а када је дошла себи видела је да је изгубила дете.

Толико јој је позлило да је морала да се врати у Њујорк на лечење. Када је дошла у САД посетили су је агенти ЦИА, који су јој рекли да је Кастро одговоран за њен побачај.

„Нисам могла да верујем. Ипак, потрудили су се да ми добро исперу мозак и да ме убеде да је Кастро крив. Срце ми је било сломљено у толикој мери да сам била спремна да поверујем да он више није само претња према Америци већ за свет“, истиче Лоренцова.

„Рекли су ми: 'Желимо да га уклониш'“, додаје некадашња Кастрова љубавница.

Пристала је на то у јануару 1960. године, када је отпутовала у Мајами да се састане са Френком Стурџисом, дуплим агентом ЦИА који јој је дао посуду са отровним пилулама. Њен задатак је био прилично прост - да убаци једну у Кастрово пиће и побегне.

Када се вратила у Кастров пентхаус покушала је да му убаци пилулу у чашу воде, али је кубански лидер ухватио.

Потегао је пиштољ. Лоренцова каже да је мислила да ће је упуцати, али је уместо тога ставио пиштољ у њену руку.

„Да ли си дошла да ме убијеш?“, упитао је Кастро, након чега је повукао дим из цигаре.

„Намерно се потпуно изложио знајући да нећу моћи то да урадим. Још ме је волео и ја њега. Био је у праву“, присећа се она.

Плашећи се за свој живот и да ће је ЦИА убити ако остане са Кастром, одлучила је да отпутује у Мајами и никад више није видела кубанског лидера.

Лоренцова ће касније имати и аферу са перуанским диктатором Маркосом Хименезом, са којим је добила и ћерку. Упркос томе, њена осећања према Кастру остају непромењена.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 24. мај 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије