Читај ми!

Пацифичко гробље војних олупина мамац за рониоце

У дубинама Тихог океана, налази се једна од најбољих дестинација у свету за роњење. Разлог су добро очуване олупине бродова, авиона, тенкова и других војних возила, посебно предмета попут гас маски, муниције, посуђа, медицинске опреме, бројних слика које припадају настрадалим јапанским војницима.

Скоро 70 година у дубинама Тихог океана, око 1.800 километара североисточно од Нове Гвинеје, крије се највеће гробље бродова на свету, пише Дејли мејл.

Наиме, давне 1944. године, више од 60 јапанских ратних бродова и 200 авиона потонуло је након напада савезничких снага на "Chuuk Lagoon", главну јапанску базу у јужном Пацифику.

Америчко бомбардовање базе уништило је све јапанске залихе и онеспособило Земљу излазећег сунца.

Лагуна се данас сматра једном од најбољих дестинација у свету за роњење и истраживање олупина.

Фотограф и подводни археолог Супер Џоли каже да се из године у годину повећава интересовање за роњење на овој дестинацији.

Разлог су добро очуване олупине бродова, авиона, тенкова и других војних возила, посебно предмета попут гас маски, муниције, посуђа, медицинске опреме, бројних слика које припадају настрадалим војницима.

Будући да Џолијева има дугогодишње искуство у роњењу и истраживању подводног света, изненадила је новинаре рекавши да је зарањање у овај део Пацифика било једно од најстрашнијих.

„Било је језиво. Видевши гомиле људских костију и медицинске опреме, као и сто за хируршке интервенције, осетила сам страх. Нисам очекивала да су бродови и артефакти тако добро очувани, будући да су под водом скоро 70 година“, објаснила је Џолијева.