Читај ми!

„Упецани“ кип бога Аполона - врх историјског брега?

Када је пре неколико месеци пронашао бронзану статуу Аполона, палестински рибар није ни слутио да је реч о предмету непроцењиве вредности, за који археолози кажу да је врх историјског леденог брега. И док многи светски музеји прижељкују статуу, полиција истражује где је она била до сада и како је доспела на обалу Средоземног мора.

Један палестински рибар донео је пре неколико месеци кући, уз помоћ рођака, необичан „улов“ - пола тоне тешку бронзану статуу, за коју тврди да је извађена из плићака стотинак метара од обале Средоземног мора, близу границе Египта и појаса Газе, пише Си-Ен-Ен.

Испоставило се да је то статуа грчког бога Аполона, сакривена од погледа вековима, коју је полиција Хамаса брзо узела, уз објашњење да испитује случај.

Вест о значајном открићу привукла је археологе, али полиција не може да каже када ће та статуа коначно бити изложена.

Рибар, чија је мајка захтевала да се наги Аполон што пре прекрије, није био свестан њене вредности.

Археолози су на основу нејасних података којима располажу, могли да кажу да статуа датира негде између петог и првог века пре нове ере, што значи да је стара сигурно више од 2.000 година.

„Јединствена је. На неки начин рекао бих да је непроцењива. Исто би било када бисте питали колико вреди Мона Лиза у Лувру“, рекао је Жан-Луј Тарагон из француске библијске и археолошке школе у Јерусалиму, истакавши да се врло ретко налази статуа која није од мермера или камена, већ од метала.

Имајући у виду да је очито у добром стању, могло би се закључити да је нађена на копну, а не на мору, рекао је Тарагон, спекулишући да није откривено право место на којем је била, како би се избегле расправе о власништву.

„Није нађена у мору, врло је чиста. Нађена је на копну и то на већој удаљености од мора“, инсистира Тарагон, додавши да на статуи нема трагова распадања који се иначе виде на предметима који су провели неко време у води.

Двадесетшестогодишњи рибар, отац двоје деце, прича међутим, другу причу. Видео је, каже, фигуру како лежи у плићаку и мислио је да је у питању изгорело тело. Ипак, када је боље погледао, видео је да је реч о статуи.

„Осећао сам да је то нешто што ми је подарио бог. Ја сам у тешкој финансијској ситуацији и чекао сам на своју награду“, рекао је рибар, признавши да његова мајка није била баш тако срећна када је видела како голог Аполона уносе у кућу и да му је говорила да доноси себи несрећу.

Статуа атлетски грађеног Аполона, који стоји усправно на две мишићаве ноге, с једном руком пруженом и дланом окренутом нагоре, је зеленобраон боје.

Аполонова коса је коврџава, поглед озбиљан, а у једном оку му је зеница од плавог камена, док друга недостаје.

Рибар је признао да је један прст одрезао Аполону да би га однео експерту за метал како би проверио да статуа није случајно од злата. Његов брат је кришом одсекао други прст, ради сличне провере.

Директор одељења за археологију, при поменутом министарству, Ахмед ал Барш обећао је да ће рибар Граб добити награду када случај буде решен. Према Ал Баршовим речима, међународне институције понудиле су помоћ за рестаурацију статуе, а музеј у Женеви као и париски Лувр желе да је изнајме.

Ал Барш тврди да је статуа нађена у мору, док Жан-Луј Тарагон сматра да је важно да се сазна где је заправо нађена.

Испод песка у појасу Газе „лежи“ огромна културна баштина, али локални археолози нису баш вични научним ископавањима и многа места су и даље скривена тонама песка или земље.

Тарагон сматра да стaтуа Аполона сигурно није била изолована и да би можда могла да буде само врх историјског леденог брега.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се