Читај ми!

Круг из Гвангџоуа нови симбол моћи

У кинеском граду Гвангџоу завршена је изградња необичног здања. У питању је усправна, кружна грађевина под називом Круг из Гвангџоуа, осмишљена да личи на стари кинески новчић од жада. Многима ипак није по вољи, јер сматрају да симболизује материјално богатство.

Зграда необичног облика на југу Кине последња је у низу иновација познатог архитекте Џозефа Пасквалеа, из фирме „Еј Ем Прогети“.

Постала је симбол града Гвангџоуа. Архитекте тврде да је инспирација био стари кинески новчић од жада.

„Диск од жада није само прелеп већ представља и снагу, богатство и машту у традиционалној кинеској култури. Он је израз добрих жеља људи“, каже Џон Ма директор компаније „Еј Ем Прогети“.

Сенка тог здања формира знак осмице, који се сматра срећним бројем у кинеској нумерологији.

Званични назив зграде је Круг из Гвангџоуа. Изградња је међутим и критикована због тога што новчић симболише богатство, називају га и Новчић од бакра.

„То је сасвим необично. Интригира ме да видим здање са кружном рупом у средини. Лично мислим да је намењена имућним људима, симболише њихово блештавило“, наводи становник Гвангџоуа.

У згради ће бити смештена берза за пластику, а како се очекује годишње ће се трговати сировом пластиком и робом од те сировине у вредности од 50 милијарди долара. У то здање и околна складишта уграђена је пластика у вредности од 16 и по милијарди долара.

За сада није познато колико ће, како се планира петогодишње, инвестирање у ту берзу, коштати.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се