Читај ми!

Живописни терен леденог Ганимеда

Научници су направили прву геолошку мапу Јупитеровог огромног, леденог месеца Ганимеда, чак 400 година од како га је открио Галилео Галилеј. Мапа истиче живописан терен, који ће помоћи планетолозима да дешифрују еволуцију овог леденог света.

Највећи природни пратилац планета Сунчевог система, коначно је добио своју мапу.

Научници су направили прву геолошку мапу Јупитеровог огромног, леденог месеца Ганимеда, чак 400 година од како га је открио Галилео Галилеј.

Мапа направљена на основу снимака НАСА сонди „Војаџер“ и „Галилео орбитера“, истиче живописан терен месеца који је већи од планете Меркур. „Мапа илуструје невероватне разноликости геолошких формација на Ганимеду“, каже Роберт Папалардо из НАСА Лабораторије за ракетни погон у Пасадени.

„Ова мапа ће помоћи планетолозима да дешифрују еволуцију овог леденог света и у будућим праћењима сонди“, навео је Папалардо.

Нова мапа коју је објавио "USGS" такође ће помоћи научницима да испланирају потрагу за ванземаљским облицима живота.

„После Марса, ледени сателити Јупитера су најбољи кандидати за насељива подручја у Сунчевом систему“, објашњава директор Центра за астрогеологију "USGS" Ласло Кестај.

„Ова геолошка мапа биће база за многе одлуке које ће НАСА доносити у будућности“, истиче Папалардо.

Ганимед има пречник од 5.268 километара и прошао је кроз три велика геолошка периода.

„Војаџери“ 1 и 2 пролетели су поред Ганимеда 1979. године током њихове „велике туре“ кроз Сунчев систем и продужили ка међузвезданом простору, у који је „Војаџер 1“ ушао у августу 2012. године.

„Галилео сонда“ проучавала је Ганимед летећи око Јупитера у периоду између 1995. и 2003. године.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се