Читај ми!

Решена највећа загонетка Амазона?

Након 400 година коначно је разрешена мистерија где заправо почиње Амазон. Научници тврде да је река Апуримак погрешно понела ову титулу 1971. године, и да су они сада пронашли прави почетак Амазона – Мантаро реку у Перуу.

Скоро 400 година стара мистерија: Где заправо почиње Амазон, коначно је решена, пише Национална географија.

Научници сматрају да су напокон дошли до одговора. Ово питање је компликовано услед великог броја притока које се уливају у Амазон као и због чињенице да је барем пет река у Перуу носило ову титулу од 16. века.

Група истраживача сада тврди да је река Апуримак погрешно понела ову титулу 1971. године, и да су они сада пронашли прави почетак Амазона - Мантаро реку у Перуу.

Уколико се ова тврдња покаже тачном, десиће се још неке промене: Амазон ће порасти за 76 до 90 километара на постојећих 6.437 километара дужине. Међутим, у питању је донекле половичан закључак.

Прво, дефиниција „извора“ није у потпуности дефинисана, а тренутно је прихваћено да је извор „најдаља тачка притоке која се улива у реку“.

Користећи топографске мапе, сателитске снимке и ГПС податке како би се мапирала река Мантаро, тим је утврдио да је она отприлике 10 одсто дужа од реке Апуримак што је довело до ове титуле. Међутим, проблем лежи у чињеници да ова река не тече целе године због бране конструисане 1974. године, која је исушује на скоро пет месеци сваке године.

Поједини географи сматрају да то значи да ова река не може да се нађе у избору, али аутори студије тврде да привремене промене које је начинио човек не би требало да се узимају као одлучујући фактор.

Географи Смитсонијана сматрају да би Мантаро требало узети у обзир као „нови извор Амазона“, али не и као „извор“.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се