Читај ми!

Откривен саркофаг са ретким украсима

Ново значајно откриће у Луксору – мумија, стара 3.600 година, пронађена у два метра дугом и 50 центиметара широком дрвеном саркофагу, осликаном јарким бојама и украшеном ретким цртежима перја.

Шпански археолози су у древном граду Луксору открили 3.600 година стару мумију, саопштило је данас египатско министарство антиквитета.

Мумија је пронађена у два метра дугом и 50 центиметара широком дрвеном саркофагу, осликаном јарким бојама и украшеном ретким цртежима перја.

Министар антиквитета Мохамед Ибрахим је изјавио да је саркофаг у добро очуваном стању, а за цртеже перја је рекао да се изузетно ретко појављују на античким ковчезима.

„Саркофаг датира из 17. династије (1600 п.н.е.)“, рекао је Али Ел-Асфар, шеф одељења фараонских старина при министарству.

Он је навео да се на основу прелиминарне анализе саркофага и његових натписа може закључити да је припадао породици високих званичника.

Саркофаг на себи има хијероглифске натписе чија је сврха да олакша покојнику пут у надгробни живот, у складу са тадашњим веровањима.

Цртежи перја симболизују староегипатску богињу истине, реда и праведности Ма'ат. Она се појављује у Озирисовом царству где мери срца покојника, упоређујући њихову тежину са тежином једног свог пера.

Саркофаг са мумијом откривен је на древном гробљу на западној обали Луксора, недалеко од гробнице администратора краљице Хатшепсут, припаднице 18. династије која је владала Египтом од 1502. до 1482. п.н.е.

Тим шпанских археолога, који на налазиштима у Луксору ради последњих 13 година, открио је прошле године дрвени саркофаг петогодишњег дечака из 17. династије.

Луксор, град од око 500.000 становника на обали Нила, на југу Египта, је прави музеј на отвореном са мноштвом храмова, фараонских гробница али и луксузних хотела, попут „Винтер палас“ хотела, у којем је британска књижевница Агата Кристи, наводно написала свој чувени роман „Смрт на Нилу“.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 22. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара