Читај ми!

Прете им смрћу због убиства жирафе

Особљу зоо-врта у Копенхагену почеле су да стижу претње смрћу након што су успавали здравог, младог мужјака жирафе због великог броја тих животиња на jeдном месту! Понуде других вртова су одбили, а кастрација животиње је, такође, одбачена као могућност, јер се сматра „окрутним чином са нежељеним последицама“ (?!).

Директор Зоолошког врта у Копенхагену и остали запослени, добили су данас претње смрћу, пошто је здрава жирафа из тог врта, успавана због препорука Европског удружења зоо-вртова о држању животиња исте врсте на једном месту.

Директор Бенг Холст, међутим тврди, да је одлука да се мужјак жирафе стар 18 месеци, по имену Маријус успава била исправна и да је спреман да учини исто и некој другој животињи, ако то буде потребно.

Холст и његова породица, добили су телефонске претње усред ноћи, а непозната особа им је поручила да заслужују да умру, пренео је Ројтерс.

Сличне претње добили су и други запослени у Зоолошком врту у Копенхагену.

Портпарол зоо-врта Тобијас Стенбек Бро рекао је да је жирафа јуче успавана и да ће њено месо бити раскомадано и искоришћено за исхрану месождера у том врту.

Он је рекао да су од Европског удружења зоо-вртова (ЕАЗА) добили препоруку да успавају младу жирафу зато што у копенхашком зоо-врту постоји већ довољно жирафа те врсте у оквиру програма за размножавање.

Кастрација животиње је, такође, одбачена као могућност, јер се сматра „окрутним чином са нежељеним последицама“, а ни пуштање у дивљину младе жирафе, сматрају у зоо-врту, не би било успешно.

Како је објаснио портпарол зоо-врта, препоруке те организације нису обавезујуће, али је навео да је већина одговорних зоо-вртова у чланству ЕАЗА.

Успављивању животиње и њеној обдукцији могли су да присуствују посетиоци зоо-врта, укључујући чак и децу.

Поступак управе у овом зоо-врту изазвао је талас протеста на друштвеним мрежама и покренуло је расправу о условима у којима животиње живе у зоо-вртовима.

Маријуса није могла да спаси ни онлајн петиција коју је потписало више од 20.000 људи, преносе светске агенције.

Зоо-врт у Копенхагену је одбио понуду других европских вртова да преузму бригу о жирафи, а такође и понуду од пола милиона евра од једног приватног лица за спас животиње.

Стенбек Бро је рекао да према правилима ЕАЗА, зоо-вртови не поседују животиње, већ само брину о њима, па, према томе, не могу ни да их продају изван организације онима који се не придржавају истих правила.

Организација „Права животиња - Шведска“ огласила се овим поводом, наводећи да верује да је случај успаване жирафе открио оно што се редовно ради животињама у зоо-вртовима.

„Није тајна да се животиње убијају кад се остане без простора или када животиње нису више довољно интересантне за посетиоце“, саопштила је организација.

Организација препоручује да је једино решење да се такво поступање заустави бојкотом зоо-вртова.

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 22. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара