Читај ми!

Светска чуда - загонетке за научнике!

Кинеске мозаик линије, Камена лутка, Клизајуће камење, Мексичке пирамиде, Мост псећих смрти, Фосилизовани див, Невадски дивови и након година истраживања и даље представљају загонетку за научнике. За настанак већине ових необјашњивих феномена, стручњаци и даље немају одговор.

Свет је пун чуда. За већину од њих научници су понудили разумна објашњења, али поједина без обзира на то што је уложено десетине година у њихово истраживање, представљају праву мистерију.

И колико год да се чини да су таште чудо природе - оне нису на овом списку, наводи Дневник хр.

На самом врху листе светских чуда нашле су се кинеске мозаик линије. Не постоји много информација о овим необичним, али опет лепим линијама у пустињи, у провинцији Гансу Шенг у Кини.

Док неки сматрају да је ово тајни војни полигон, други мисле да се ради о поруци посетиоцима из свемира, но правог објашњења још увек нема.

Једнако занимљива је и Камена лутка. Пронађена 1889. године у америчкој  савезној држави Ајдахо, ова малена камена лутка угледала је светлост дана приликом копања бунара, те је њено откриће изазвало велико интересовање научника широм света.

Научници су сагласни да је дело људских руку, али осим тога ништа друго нису успели да открију.

У египатском делу Сахаре постоји најстарије познато „астрономски положено камење“ - "Nabta".

Хиљаду година пре Стоунхенџа, људи су поставили у овом делу камење у круг на обали језера које је давно пресушило.

Три метара високо камење довучено је овде пре 6000 година. Иако је ту данас пустиња, научници сматрају да је тај део Сахаре био веома насељен.

Питање чему је служило камење још није добило одговор. Док неки сматрају да је служило као календар, други мисле да су се овде приносиле жртве боговима.

Клизајуће камење је веома интересантна појава. Овај феномен ни НАСА не може да објасни. Ради се о камењу које клиза по површини пресушеног језера и оставља траг.

Пирамиде које се налазе у Мексику представљају праву енигму за науку. У њихове зидове уграђен је минерал познат под називом mica.

Оно што је зачуђујуће је чињеница да је најближи каменолом у којем се налази овај минерал у Бразилу, хиљадама километара од пирамида.

Питање које се намеће је зашто су древни градитељи прешли толики пут, да би уградили овај минерал у зидове пирамида.

Мост псећих смрти - мост са кога пси извршавају самоубиство! Налази се у Шкотској, саграђен је 1859. године и постао је познат по томе што је много паса скочило са њега и настрадало.

Локално становништво избегава ово место зато што пси у његовој близини постају чудни и цвиле, а они који се отргну са ланца и побегну, скачу са 50 метара висине право у провалију.

Фосилизовани див пронађен у Ирској 1895. године је права загонетка за научнике. Висок је 3,6 метара. Откривен је приликом минирања оближње планине. Уз његову величину зачуђујућа је још и чињеница што на сваком стопалу и руци има по шест прстију.

Уз обалу Кубе налазе се потопљене пирамиде, које још увек нису детаљно истражене.

Пронашли су их амерички археолози и одмах разгласили да су пронашли Атлантиду. Не постоје никакви писани подаци о којем граду би могло да се ради, па остају само нагађања.

Невадски дивови - легенда о четири метра високим црвенокосим људима, који су живели у Невади, могла би да се покаже као истинита прича.

Легенду о тим људима преносе индијанска племена. Каснија истраживања на подручју Неваде резултирала су проналажењем велике људске вилице, као и два костура. Један висине 2,8 метра, други 3,5 метара.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво