Читај ми!

Најинтересантнији светски мостови

Једно од највећих достигнућа у области градитељства, мостови, представљају нераскидиву везу између генерација и времена. Инспирисали су Иву Андрића и бројне уметнике, како због архитектуре, тако и због тога што симболизују нераскидиву везу између толико тога. „Гардијан“ је издвојио девет најинтересантнијих.

Мостови су једно од највећих достигнућа у области градитељства. Они су нешто свето, нешто што значи генерацијама, повезује људске потребе и тиме повезује и људе. Те везе које се остваре постају нераскидиве.

Нераскидиве су управо због тога што је такав начин повезивања сталан. Друге грађевине не повезују, оне стоје самостално. Мостовима је неопходна та друга обала како би испунили сврху свог постојања. Они увек служе за добро, никад за зло. У томе је њихова посебност и значај.

Када погледамо опус књижевног рада нашег нобеловца Иве Андрића уочићемо један сталан мотив, нешто што га стално инспирише и чему се увек враћа. То су мостови. Мостови као сила, мостови као нераскидива веза, веза између генерација и времена. Трајна веза која живи у свести многих народа, која их повезује и чини јединственим.

Постоји много мостова широм света који посматраче остављају без даха својом величанственом архитектуром. Гардијан је издвојио девет најинтересантнијих.

На врху листе нашао се висећи мост "Capilano" направљен давне 1889. године у Ванкуверу, који представља праву туристичку атракцију. Постављен је на висини од 70 метара, тако да се посетиоцима током шетње пружа невероватан поглед на крошње дрвећа.

Висећи мост на обали Северне Ирске има само један рукохват и резервисан је за најхрабрије. Не само да је нестабилан, већ је постављен на великој висини, а испод њега су оштре стене, тако да би пад био смртоносан.

"Langkavi Skibridge" је закривљени пешачки мост у Малезији и налази се на 700 метара надморске висине. Занимљиво је то што се до њега долази искључиво жичаром.