Читај ми!

Живот у универзуму је постојао пре људи?

Астрофизичар Абрахам Леб са универзитета „Харвард“ сматра да су егзопланете загрејане радијацијом коју је створио Велики прасак, биле препуне живота свега 15 милиона година након стварања универзума.

Људи су можда били међу последњим који су се појавили у универзуму који је већ био препун живота, наводи се у најновијој теорији, пише Дејли мејл.

Абрахам Леб, астрофизичар са универзитета „Харвард“, верује да су егзопланете загрејане радијацијом коју је створио Велики прасак биле препуне живота свега 15 милиона година након стварања универзума.

„Када је универзум био стар 15 милиона година, космичка микроталасна позадина имала је температуру сличну топлом летњем дану на Земљи. Уколико су у тој епохи постојале камените планете, онда су ти микроталаси одржавали њихову површину топлом чак иако се нису налазиле унутар насељиве зоне око своје звезде“, рекао је Леб.

Космичка позадинска радијација испуњава универзум у сваком правцу, она представља одсјај Великог праска који се простире кроз свемир последњих 14 милијарди година.

Стручњаци су своју потрагу за животом фокусирали на насељиве зоне око звезда.

Ове зоне представљају простор који се налази на правој удаљености од звезда за постојање течне воде, једног од првих услова за стварање живота који познајемо.

Прве планете након Великог праска биле су „окупане“ позадинским микроталасима, а Леб сматра да би било могуће да су оне на својој површини неколико милиона година имале течну воду.

Абрахам Леб сматра да је један од најбољих начина тестирања његове теорије проналажење планета око звезда без икаквих тешких елемената, пошто би оне биле изузетно сличне раним планетама.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се