Читај ми!

Мистериозни помор морских звезда

Биолози већ месецима покушавају да дођу до узрока смрти морских звезда дуж обале САД. Од јуна 2013. године угинули су милиони ових бескичмењака, сматра се да је стопа смртности достигла чак 95 одсто, а на обалама државе Вашингтон нестале су читаве насеобине!

Милиони морских звезда мистериозно су угинули током последњих неколико месеци дуж обала Америке од Аљаске до југа Калифорније, док морски биолози све више истичу кључну улогу тих бескичмењака за обалски еколошки систем.

Необична појава почела је у јуну 2013. године када су регистровани први случајеви смрти морских звезда на обалама, изјавио је Џонатан Слиман, директор америчког Центра за истраживање дивље фауне при Институту за геофизику.

Највише су погођене две врсте морских звезда - звезда пупурне боје (Pisaster ochraceus) и звездa позната као Mорско сунце (Pucnopodia heliandhoides).

Разнобојно Mорско сунце је највећа звезда у мору, пречника више од једног метра.

Угинуле морске звезде су имале површинске повреде беле боје као и губитак кракова и постепено пропадање тела, што после неколико дана доводи до угинућа, навели су научници.

Читаве насеобине морских звезда нестале су на обалама америчке државе Вашингтон, у Канади, до југа Калифорније.

Сматра се да је стопа смртности достигла чак 95 одсто, наводи се у студији америчких научника о овом необичном дешавању.

Експерти који деценијама прате еколошки систем на том подручју не могу да утврде тачан узрок смрти тих морских животиња.

„Претпостављамо да је у питању нека патогена клица, паразит, вирус или бактерија који нападају морске звезде и утиче на њихов имунитет и стварају промене на телу које су смртоносне“, рекао је један од аутора студије Пит Рејмонди, професор биологије Универзитета „Санта Круз“ у Калифорнији.

Према његовим речима, сличних ситуација било је и у прошлости, али је узрок био прегревање воде на обалама, но, то није сад случај.

Научници наводе да морске звезде више воле свежију воду и да топлота утиче на њихово здравље ставарајући ране и инфекције.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се