Читај ми!

Oткривен нови део мозга

Метју Расворт са универзитета „Оксфорд“, идентификовао је бочни предњи стуб као потпуно нови део људског мозга који нам, како научници верују, помаже да препознамо када смо направили лошу одлуку. Другим речима, у питању је део мозга који нас чини људима. 

Да ли је трава увек зеленија у комшијском дворишту? Уколико вас ово питање мучи, можда би требало да се захвалите периферном предњем стубу мозга који се налази иза сваке од обрва, тврди истраживач са универзитета „Оксфорд“, пише британски Телеграф.

Метју Расворт је идентификовао бочни предњи стуб као потпуно нови део људског мозга који нам, како научници верују, помаже да препознамо када смо направили лошу одлуку.

„Постоји неколико делова у мозгу који прате колико су добри избори које чинимо, и то је заиста добра ствар. Међутим, овај регион прати колико су добре одлуке које нисмо учинили“, тврди Расворт.

Истраживачи су скенирали мозак 25 особа коришћењем две технологије замишљања.

Спајање скенираних слика мозга помогло им је да науче више о везама између дела мозга задуженог за језик и когнитивне способности и остатка мозга.

Стручњаци су потом поделили вентролатерални предњи кортекс у 12 подручја, након чега су скенирали мозгове мајмуна у потрази за тим истим регионима.

Резултати скенирања показали су да мајмуни имају само 11 ових региона и да само људи имају периферни предњи стуб.

Другим речима, у питању је део мозга који нас чини људима.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се