Читај ми!

Урушавање магнетног поља претња за човечанство

Научници упозоравају на драстично слабљење магнетног поља, које би могло да се уруши, што би изазвало прави хаос на Земљи. Дошло би до радикалне промене климе, пада електричне мреже и знатно повећане стопе појаве канцера.

Магнетно поље око Земље драстично је ослабило у последњих 200 година, а у наредном периоду могло би да се уруши, што ће изазвати прави хаос на нашој планети: Клима ће се драстично променити, настаће нове озонске рупе, радијација ће довести до праве епидемије разних болести, а електрична мрежа широм света ће престати да ради, тврде дански научници, пише портал 24 сата хр.

Дубоко унутар Земље налази се течно језгро с невероватно високом температуром, које ствара магнетно поље захваљујући којем смо безбедни од разарајућих соларних ветрова.

Реч је о заштитном омотачу, који се простире хиљадама километара у свемир, а његова магнетна својства утичу на готово све аспекте живота, почев од глобалне комуникације до миграција животиња. Али магнетосфера, изузетно битна за живот на нашој планети, ослабила је 15 одсто у последњих двеста година.

Научници упозоравају да је то сигуран знак да се спрема промена магнетних полова Земље.

Магнетно поље наше планете налази се у сталном стању напона, али снага напона се увек мења и тренутно показује знаке знатног слабљења.

Замена полова је процес којим се интензитет магнетосфере обнавља. Тада обично магнетни северни пол замењује место с јужним.

Стручњаци, иако не могу са сигурношћу да кажу када ће се тачно то десити, верују да је већ требало да дође до замене полова.

Уколико се промена догоди, бићемо изложени соларним ветровима, који су у стању да пробуше рупе у нашем озонском омотачу.

Последице би биле катастрофалне по човечанство - дошло би до радикалне промене климе, пада електричне мреже и знатно повећане стопе појаве канцера.

Ричард Холм, професор еколошких наука на Универзитету у Ливерпулу, упозорава да је ситуација веома озбиљна.

„Замислите да вам на неколико месеци нестане напајање електричном енергијом, а мало тога данас не ради на струју“, каже доктор Холм.

Холм додаје да већ постоје докази да је окретање полова почело, а као пример наводи повећану снагу аномалије у јужном Атлантику, као и у пољу изнад Бразила, које већ представљају проблем.

„Ово није нека луда теорија о нечему што би могло да се деси, већ нешто што се управо дешава. Још морамо да истражимо све ефекте оваквог удара и покушамо да смислимо заштиту“, тврди професор Џим Вајлд са „Универзитета Ланкастер“.

Истраживања показују да би дошло до драстичне промене климатских услова на планети.

Поједини научници чак тврде да је глобално загревање последица слабљења магнетосфере пре него емисије угљен-диоксида. Такође, због веће изложености космичкој радијацији, број жртава рака највероватније би се удвостручио.

Претпоставља се да би, у случају замене полова, стотине хиљада, а можда и милион људи годишње умирало од последица радијације.

Свемирске агенције и истраживачки центри покушавају да сазнају више о променама у Земљиној магнетосфери.

У новембру прошле године Европска свемирска агенција (ЕSА) лансирала је три идентична сателита.

Кружећи око наше планете у јединственој конфигурацији, три сателита шаљу податке британском Геолошком центру.

Циљ такозване мисије "SWARM" јесте да сателити прецизно измере снагу и смер Земљиног магнетног поља.

Број коментара 23

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се