Читај ми!

Откривена свемирска „река“ водоника која рађа звезде

Научници су открили велику свемирску „реку“ водоника, што доказује досадашње теорије да су такве формације одговорне за настајање звезда у галаксијама попут Млечног пута.

Астрономи су спазили огромну „реку“ водоник у свемиру и сматрају да би то могао бити одговор како у галаксијама, попут Млечног пута, настају нове звезде.

„Знали смо да 'гориво' за формирање звезда мора однекуд да дође. Међутим, досад смо открили тек око 10 одсто потребног водоника да би објаснили настанак толиког броја звезда“, каже научник Д.Џ. Пизано са Универзитета Западна Вирџинија.

Према његовим речима, научници су претпостављали, а сада и доказали, да велике реке водоника, познате као хладни токови, преносе тај елемент кроз свемир и омогућавају настајање звезда.

„Али досад нисмо успели да детектујемо те огромне количине водоника“, објашњава Пизано.

Користећи телескоп америчке Националне научне фондације Робер Си Бирд, Пизано је уочио оно што су научници само у теорији сматрали да постоји.

Амерички научник је спазио једва видљив облак гаса који улази у галаксију NGC 6946, која је од Земље удаљена око 22 милиона светлосних година.

Та галаксија је, што се тиче настајања звезда, веома активна, а пролазак облака водоника је највероватнији узрок тога.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се