Читај ми!

На Церери откривена вода!

Патуљаста планета Церера, пречника 950 километара, садржи „гејзире“ који испуштају водену пару брзином од око шест километара у секунди, открили су научници помоћу инфрацрвеног инструмента на орбиталном телескопу „Хершел“.

Научници су открили да Церера, патуљаста планета у астероидном појасу, испушта водену пару, што потврђује теорију да је живот на Земљи настао тако што је наша планета бомбардована стенама из свемира.

Европски астрономи су објавили да су регистровали водену пару која избија попут гејзира на површини Церере, највећег објекта у астероидном појасу који се простире између Марса и Јупитера.

Цереру је 1801. године открио италијански астроном Ђузепе Пјаци, а име је добила по римској богињи земљорадње и плодности.

Мала планета, пречника 950 километара, којој је потребно четири и по године да обиђе круг око Сунца, првобитно је била сврстана у масивне астероиде, али је каснијим проучавањем, установљено да је сферног облика, те да има силикатно језгро са леденим омотачем.

Године 2008, након жучне дебате, Међународна астрономска унија (ИАУ) уврстила је Цереру у нову категорију „патуљастих планета“, у коју је свртан и Плутон.

У студији објављеној у часопису Nature, тим истраживача предвођен Мајклом Куиперсом из Европске свемирске агенције (ЕСА), наводи да је користио инфрацрвени инструмент на орбиталном телескопу „Хершел“ како би четири пута скенирао Цереру у периоду између новембра 2011. и марта 2013.

Открили су водену пару која избија са површине планете из два извора, брзином од око шест километара у секунди у тренутку када се Церера приближавала Сунцу.

„Да ли на Церери постоји подземни океан? Или су то тек само два изолована извора воде?“, упитали су се научници француског Националног центра за научна истраживања (ЦНРС), који су такође учествовали у студији.

Откриће воде на Церери поткрепљује теорију по којој је пре више милијарди година, камење и стење са водом и молекулима угљеника пљуштало по Земљи, доносећи јој неопходне састојке за настанак живота, навели су Хумберто Кампинс и Кристин Комфорт, астрофизичари са Универзитета Централне Флориде.

„Делови слагалице настанка Сунчевог система се не уклапају баш најбоље. Највероватније ће бити откривени тек накнадним истраживањима минијатурних светова које називамо астероидима", објаснили су они.

Како преноси АФП, научници се надају да ће више сазнати идуће године када сонда „Зора“ (Dаwn) агенције НАСА стигне до Церере након што посети велики астероид Веста.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара