Читај ми!

Редак плави дијамант пронађен у Јужној Африци

Кулинан рудник познат је у свету као једно од највећих налазишта дијаманата, посебно плавих. Сада је пронађен још један и то величине 29,6 карата, за који кажу да има потенцијал да се од њега избруси прелепи дијамант изузетног квалитета и вредности.

У руднику Кулинан у Јужној Африци пронађен је редак плави дијамант величине 29.6 карата. Из управе компаније „Петра дијаманти“ кажу да је ово изузетан камен и да је ово тек други такав откривен од када они воде рудник.

Пре неколико година пронађен је 25,5 карата велики плави дијамант који је 2013. године продат за 16,9 милиона долара.

„Камен је изузетно живописне плаве боје са изузетном сатурацијом и чистоћом, а има потенцијал да се од њега избруси прелепи дијамант велике вредности“, објашњавају из компаније.

Рудник Кулинан је досад дао стотине камења и светски је познато налазиште плавих дијаманата, који су међу најређим и најтраженијим.

Сличан плави дијамант од 26,6 карата откривен је 2009. године, а достигао је скоро 10 милиона долара на аукцији.

Још један плави дијамант откривен је у том руднику и 2012. године је продат за 10.8 милиона долара, а поставио је рекорд у цени по карату.

Давне 1905. године у истом руднику је ископан је највећи сирови дијамант тежине 3106 карата. Из њега је избрушено седам мањих дијаманата, од којих су најпознатији велика и мала Звезда Африке (530 и 317 карата тежине), који је постали део британских крунских драгуља.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара