Читај ми!

Пробудио се европски ловац на комете!

Након 957 дана хибернације „Розета“, сонда Европске свемирске агенције започеће припреме за сусрет са кометом „67П/Чурјумов-Герасименко“, у чију орбиту би требало да уђе у мају ове године у близини орбите Јупитера.

„Розета“, сонда Европске агенције за истраживање свемира (ЕСА), активираће се данас после 957 дана хибернације и започеће припреме за судбоносни сусрет с кометом „67П/Чурјумов-Герасименко“, у чију орбиту би требало да уђе у мају ове године у близини орбите Јупитера, пише Дејли мејл.

„Буђење“ сонде обављено је у девет сати ујутру по нашем времену, а сигнал који ће потврдити да је сонда жива, здрава и спремна за рад требало би да стигне до нас око 16.30 часова.

Лансирана у марту 2004. године, за десет година боравка у васиони, „Розета“ је трипут пролетела поред Земље како би искористила њено гравитационо поље и убрзала лет, а једном поред Марса, са истим циљем.

У хибернацију је, пошто је пролетела поред астероида „2867 Стајнс“ и „21 Лутеција“, упала у јуну 2011. године.

Када се данас буде пробудила, сонда ће наставити пут ка орбити Јупитера, где ће у мају налетети на комету „67П/Чурјумов-Герасименко“, која се креће према Сунцу.

После уласка у орбиту и подешавања инструмената, „Розета“ ће у новембру на комету испустити лендер „Филе“ (Philae), чији је задатак да избуши рупу дубоку 20 центиметара у комети, узме узорке тла, анализира их и резултате пошаље у лабораторију на сонди.

Научници очекују много од ове мисије. Између осталог да пружи податке о природи самих комета и раним данима Сунчевог система.

„Розета“ ће, иначе, бити прва сонда која ће ући у орбиту око језгра комете и спустити лендер на њену површину. Такође, ово је први пут да ће неки свемирски брод пратити комету на њеном путу ка Сунцу, те ће бити могуће проучити ефекте које топлота наше звезде има на ова небеска тела.

Очекује се да „Розета“ и „Филе“ изучавају комету „67П/Чурјумов-Герасименко“ све до децембра 2015. године, када се очекује крај мисије.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво