Читај ми!

Тикталик, део еволуционе слагалице

Јаке кости задњих удова, развијена карлица и кук досад нису биле физичке особине риба. Међутим, фосил Тикталика, животиње која је живела пре 375 милиона година, открива научницима да је еволуција за живот на копну почела много раније него што се мислило.

Фосилизовани остаци животиње која је живела пре 375 милиона година откривају како су жива биће изашла из воде и почела да насељавају копно.

Докази о једном од кључних тренутака у историји живота на Земљи везују се за фосил Тикталика, животиње која је живела у слаткој води, расла до три метра у дужину и имала телесне особине како водених, тако и копнених животиња.

Иако су научници први фосил ове животиње пронашли 2004. године у северној Канади, тек одскора је детаљно проучена.

Шкрге, крљушти, пераја и плућа комбиноване са покретним вратом, изузетно јаким ребрима и грудним кошем и главом попут крокодила сврставају Тикталика на пола еволутивног пута између риба и четвороножних копнених животиња.

Нил Шубин, професор анатомије на Универзитету у Чикагу и вођа нове студије, каже да су тек у последњих годину дана потпуно проучили фосил. Животиња је имала велику, робусну карлицу, изражен кук и структурно ојачана дугачка задња пераја.

„Највише изненађује величина карлице. Карлица је била веома добро развијена и по овоме је јасно да су задњи удови већ тада коришћени у преласку ове животиње на копно“, каже Шубин.

Према његовим речима, сви у тиму су очекивали да задња пераја и карлица буду мали и неразвијени, али су доживели прилично изненађење.

„Ово је као прелазак са погона на предње точкове на погон на сва четири. Величина задњих удова код ове рибе нам говори да се еволуција и прелазак из воде на копно одиграла много раније од појаве тетрапода“, објашњава Шубин.

Нажалост, како наводи, још нису пронашли комплетну кост задњег пераја.

„Иако смо пронашли пет фосила Тикталика, још нисмо пронашли потпуно комплетну кост задњег пераја, јер су на свим пронађеним фосилима само делимично очуване. Тај део слагалице нам још фали како би потпуно одгонетнули порекло прстију на задњим удовима“, додаје научник.

Детаљи истраживања објављени су у листу Proceedings of the National Academy of Sciences.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара