Читај ми!

Илузија или стварност?

Американац Курт Венер важи за пионира тродимензионалне уличне уметности. Вештину визуелне манипулације довео је до перфекције и ствара илузије које делују застрашујуће стварно. Немац Едгар Милер прати га у стопу.

Улична уметност, у којој се уместо платна користи улица, тротоар, зидови или друге јавне површине, захваљујући мајсторској манипулацији перспективе која ствара илузију тродимензионалности све је популарнија.

Упркос томе што Американац Курт Венер важи за пионира тродимензионалне уличне уметности осамдесетих година прошлог века, овај уметнички израз вуче корене још из ренесансе.

Цртање по јавним површинама практиковали су још италијански уметници познати и као Мадонари.

Путовали су од фестивала до фестивала, стварајући религиозне цртеже и друга дела помоћу цигле, обојеног камења и креде.

Мадонари су истрајали све до Другог светског рата, након којег је веома мали број појединаца наставио да се бави овим типом уметности.

Пионир тродимензионалне уметности Курт Венер комбинује могућности традиционалне уличне уметности Мадонара са вештинама стеченим на студијама архитектуре и беспрекорном манипулацијом перспективе.

Венер је након завршетка студија отишао да проучава италијанску уметности 1982. године.

Први пут је направио тродимензионалну илузију у Музеју „Санта Барбара“, коју је представио на првом фестивалу уличне уметности, који је основао 1980. године.

Према сопственом сведочењу, Венер је три-де израз осмислио како би нагласио колико је важно познавати класичну уметност при разумевању модерне.

Иако данас постоји велики број уметника који праве сјајне илузије, сви су проучавали Венеров рад. Треба нагласити и да већина њих данас користи компјутерске програме како би створили илузије које је Венер радио слободном руком.

Едгар Милер је један од уметника за ког се са правом може рећи да је Венеров наследник.

Сјајни немачки уметник постао је популаран након свог првог великог (у правом смислу те речи) дела, када је 270 метара дугачку улицу у Канади претворио у реку која се завршава водопадом.

Милер је такође познат и по првој тродимензионалној илузији која се мењала из дана у ноћ, зависно од угла гледања.

Осим тога, држи и рекорд у Гинисовој књизи рекорда за највећи тродимензионални цртеж.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара