Читај ми!

Библиотека будућности: таблет до таблета!

Уместо пожутелих књига у будућности, али не тако далекој, из библиотека ће се позајмљивати „ајпедови“ и „ајмекови“. Таблети се већ увелико налазе на полицама прве библиотеке без штампаног материјала, БиблиоТеци у Сан Антонију.

Будућност јавних библиотека изгледаће попут „Епл“ радњи. Редови блиставих „ајпеда“ и „ајмекова“. Стотине других таблета доступним свима са чланским картицама.

БиблиоТека (BiblioTech) у Сан Антонију вредна 2,3 милиона долара нема књиге. И управо то је чини популарном за посетиоце који долазе чак из Хонгконга како би евентуално идеју однели кући.

Дигиталне библиотеке већ годинама постоје у судентским кампусима, али је округ Бексар у којем се налази БиблиоТека ушао у историју отворивши прву јавну библиотеку у САД која функционише без штампаног материјала.

Сан Антонио је седми по величини град у САД, али је на 60. месту по писмености, показују јавни подаци. Првих година 21. века , околину данашње БиблиоТеке чинили су социјални станови и бакалнице, а књижаре нису ни постојале. Деценију касније, каже координатор пројекта „БиблиоТека“ Лора Кол, већина породица у околини и даље нема вај-фај интернет.

„Како да повећате стопу писмености са тако мало средстава?“, упитала се Колова.

Становништво сада користи прилику. БиблиоТека је на путу да пређе број од 100.000 посетилаца у својој првој години! Пронаћи слободан „ајмек“ у БиблиоТеци током школских распуста је често немогућа мисија, а већина читача е-књига има по пет учитаних књига.

Главна библиотекарка Ешли Елкхоф радно искуство је стекла у традиционалним библиотекама и свесна је проблема старог посла: погрешно враћене књиге изгубљенене на гомили, исцепане странице, невраћене књиге.

За готово четири месеца рада БиблиоТеке, ниједан скупи таблет није „добио ноге“, пише АП.

Простор је економичнији будући да БиблиоТека може да се похвали колекцијом од 10.000 дигиталних наслова купљених по истој цени као и штапане књиге, али је простор који они заузимају много мањи чиме су милиони долара који би отишли на складиштење књига сада уштеђени.

„Ако имате полице, морате да структуришете зграду тако да може да издржи ту тежину“, објашњава Елкхофова.

У Остину, градске власти граде библиотеку вредну 120 милиона долара која ће, како је планирано, бити отворена 2016. године. Чак је и мала, традиционална библиотека отворена у оближњем градићу Кајл коштала милион долара више од БиблиоТеке.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 29. мај 2024.
23° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије